Fiksernellike kommer fra Sydeuropa, og man mener, at ordet Lychnis måske er afledt af det græske lychnos, der betyder lampe. Man har gættet på, at det kunne være, fordi man har anvendt netop fiksernellikens filtede blade som lampevæger. coronaria kommer af det latinske corona, der betyder krone, og
planten har fået dette navn, fordi blomsten med den lange stilk har været velegnet til at binde i kranse. Det danske navn, fiksernellike, har den fået, fordi man bliver fikseret (narret), hvis man tror, at blomsten dufter godt, og stikker næsen ned til den. Tværtimod risikerer man derved at stikke sig på de spidse skæl i blomsten. Fiksernellike har gråhvide, filtede blade og oprette stængler, der forgrener sig stærkt opad. Blomsterne sidder enkeltvis på lange stilke. De er 2- i diameter, flade, lysende karminrøde og minder meget om store nelliker. Der findes en hvid og en blodrød varietet.
Fiksernellike tager sig smukt ud, når den plantes sammen med græsser og kællingetand.
Vækstkrav: Fiksernellike er en meget nøjsom plante, der trives godt på en let, sandet jord, blot den får fuld sol. Man kan så den i kold bænk i maj-juni, prikle småplanterne i juli og udplante dem på voksestedet i september, hvorefter de blomstrer det følgende år. Når man først en gang har fået dem ind i haven, formerer de sig i reglen ved selvsåning. Planterne kan i øvrigt også deles om foråret. Planten er glimrende til afskæring og velegnet til stenbede og staudebede. Desuden er den særdeles anvendelig i haven omkring fritidshuset, fordi den kun kræver lidt pasning og blomstrer midt i sommertiden.