Logo

Dronninge­busk - Kolkwitzia amabilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dronninge­busk - Kolkwitzia amabilis

Dronningebusk har kun været dyrket i danske haver i 50 år. Den stammer fra Kina og blev via England indført til Danmark af planteskoleejer Aksel Ol­sen i Kolding. Han gav den følgende ord med på vejen: »Dronningebusk fra Kina er en virkelig dronning blandt blomsterbuske, fuldendt skøn på alle måder, rigere blomstrende end andre buske, når den først er rodfæstet. I juni indhylles busken i skyer og kaskader af dunede klokkeblomster med åbne læ­ber, lysrosa med røde penslinger og gult net, og hver blomst med foden i gråt pelsværk.«

 

Dronningebusken er en pryd for haven hele året rundt.

 

Dronningebusk er en tæt forgrenet busk, der kan blive 4 m høj og lige så bred. Grenene er lange og elegant overhængende. Førsteårsskuddene er glatte og ugrenede og bærer kun blade. Det følgende år udvikles et filigran af tynde småkviste med et væld af blom­ster. Dens frugter er nødder, som er tæt besat med børster og hår, smukke i modlys, både når de om efteråret er fyldt med dugdråber og om vinteren med rimkrystaller.

 

Vækstkrav: Nyplantede dronningebuske kan være lidt vanskelige at få i gang. De bør derfor købes som potte­kultiverede baljeplanter fra plantesko­len, men alligevel kan det vare et par år eller mere, før de rigtig vokser til. Først det fjerde år efter plantningen kan man regne med at få dem i blomst. Busken er ellers ikke særlig fordrings­fuld og trives godt i både stiv lerjord og let sandmuld. Den er helt hårdfør, kræver ikke læ, men skal have en del sol for at blomstre rigt.

 

Pleje: Dronningebusk formeres lettest ved stiklinger i drivbænk i juni. Ved behandling af stiklingerne med vækst­stoffer vil rodudviklingen vare 3-6 uger. Plantning og omplantning foreta­ges bedst om foråret før løvspring. Dronningebusk kræver god plads, så man må sørge for rigelig afstand til nærmeste nabobusk. I årenes løb ud­vikles en masse grene helt fra buskens basis, hvorved busken bliver tæt og riset i væksten.

For at bibeholde buskens ellers elegan­te form må man derfor om vinteren foretage en kraftig udtynding ved dels at fjerne et par af de allerældste grene med den afflagende bark, dels at ind­skrænke antallet af nye skud til afløs­ning af de gamle grene. Derimod må dronningebusk aldrig beskæres ved til­bageskæring af de blomsterdannende grene. Fra snitsår på dem udvikles en mængde tætte, svage skud, som giver busken et riset og grimt udseende. Heller ikke ved nyplantning bør dron­ningebusken skæres tilbage i håb om dannelse af kraftig nyvækst fra bun­den. Det vil blot sætte busken tilbage i væksten og forsinke dens udvikling. Dronningebusk er meget sund og kræ­ver ingen form for  sundhedspleje.

 

Anvendelse: Dronningebusk kan an­vendes som indslag i større blandede busketter, blot der er plads nok til alle sider. En plantning af udelukkende dronningebuske vil være en god løs­ning, især i offentlige parker. Som blomstrende hæk kan dronningebusk også anvendes, men der skal være så god plads til siderne, at enhver form for klipning undgås, dvs. at der skal reserveres 2-3 m i bredden til hækken. Allerbedst er dronningebusk dog som solitærplante, frit på en græsplæne el­ler en fliseplads, omgivet af ganske lave bundplanter. Ved en sådan place­ring kan den beundre s fra alle sider. Dronningebusk er en af de få prydbu­ske, som har værdi hele året rundt: om foråret i løvspring, i højsommeren med dens væld af blomster, om efteråret med de smukke rødlige høstfarver på bladene og om vinteren med den ele­gante pels af hårede frugter. Blom­strende grene er ikke holdbare som afskårne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (119 stemmer)
Siden er blevet set 54.303 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1293912-05-2020 15:34:39 Urs
Elsker bare dronningebuske var som ung gartnermedhjælper på aksels Olsens planteskole i Kolding lavede stiklinger af gingo og metasequa begge vist indført af ham han var da en tusse gammel mand nød vores aftensmåltider og var smask forelsket i hans datter der var meget ældre end mig, men lærte mig så meget om havebrug aksel selv var fantastisk kh urs
1164114-06-2017 16:44:56 Ingrid Kolbu
Jeg har to som snart er 5 meter høje. De er vidunderlige! Klipper kun nederst for at få det lette præg- så kan man køre græsklipperen ind under den.
531609-06-2016 11:06:17 Lisbeth
Sådan en må vi ha' - mindst !!
285123-05-2014 16:35:29 Alice bube
det er en pragtfuld busk, med smukke blomster, som dufter lidt sødligt. Skønt.
285224-06-2013 17:32:54 birthe tronborg
jeg mangler noget om hvor dybt man skal plante den. og hvor tæt. med venlig hilsen birthe tronborg
285311-03-2013 14:53:04 Anne Meier
Vi har en del Dronningebuske i haven. Skal man fjerne de
ældste grene ved jorden eller hvor højt oppe?
Langs vejen står andre 10 buske men med mørkere røde blomster, kan det være af samme art? De ligner til forveksling Dronningebuske.
285418-07-2012 14:29:30 A. Skov
Kan dronningebusken så ikke klippes i facon?
v.h. Anna
285508-07-2012 21:31:43 tina jensen
rigtig god breskrivelse / forklaring
285607-06-2011 21:48:19 Mihranda Z. Scheel
Hvr herligt, at blive klogere på dronningbuske. Tak.
285707-09-2010 22:24:36 haveABC.dk
Til Marlene. Du skal rådføre dig med planteskolen.
285806-09-2010 14:20:16 marlene
kan jeg plante en ny dronningebusk i min have her i september mens jorden er lun hvis jeg køber en baljeplante på planteskolen?

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her