Forfi'culidae
Ørentvisten elsker at gnave på haveplanter, her på blomsten af en hvid margerit. Ørentviste er langstrakte, brunlige insekter, der er nataktive og skjuler sig om dagen. Navnet hænger sammen med ørentvistenes forkærlighed for trange skjulesteder, idet en overlevering fortæller, at ørentviste kravler ind i øregangen på sovende mennesker og derfra gnaver sig ind i hjernen; det er selvfølgelig noget vås. Det mest iøjnefaldende ved ørentvisten er tangen, der sidder bagest på kroppen. Hos hunnen er den næsten ret, mens hannens er større og krum. Tangen bruges først og fremmest som forsvarsvåben samt til at folde de tynde flyvevinger sammen med efter brugen og kun i mindre omfang som fangstredskab. 0rentviste er udstyret med et par tynde flyvevinger; men kun en enkelt af de fem arter her i landet flyver jævnligt.
Ørentviste er altædende og ernærer sig af døde eller levende dyr og planter. Så længe de holder sig til smådyr eller mos, alger og døde plantedele, lægger vi ikke mærke til deres aktiviteter; men til tider kan ørentvist e forgribe sig på saftige, bløde dele af havens planter i form af unge skud, blade, blomster eller frugter som fersken m.fl. Ørentviste hører til de få insekter, der har en form for yngelpleje. Den befrugtede hun bygger om efteråret en jordhule, hvori hun overvintrer og om foråret lægger 20-40 millimeterlange, hvide æg. Æggene passes omhyggeligt, vendes og slikkes for at forebygge svampeangreb. De nyklækkede larver, der af udseende er meget lig de voksne og mest korrekt betegnes nymfer, bliver i den første tid fodret og plejet af hunnen, men forlader efter to hudskifter jordhulen og spredes. Omkring midsommer har de gennemgået fire hudskifter og er fuldvoksne.
Ørentviste kan gnave på en lang række af havens planter. Af prydplanter går det især ud over klematis, krysantemum og dahlia, hvis blomster kan blive helt lasede efter besøg af ørentviste. Angreb på dahlia kan i nogen grad forebygges ved, at man fjerner de gamle, hule stængelstykker, som er et yndet skjulested for ørentvistene. Af køkkenurterne skades bl.a. blomkål, jordbær og tomat, og modne frugter af alle slags er ligeledes en yndet føde for ørentvistene.
Ørentvistene kan fanges i simple fælder, bestående af omvendte urtepotter, fyldt med klude eller sammenkrøllet papir. Disse placeres ved grunden af de angrebne planter og bruges som skjul af ørentvistene, som derefter kan fjernes fra fælden hver morgen.