Bjergtidslen har en roset af store, stikkende, på undersiden gråfiltede blade, der trykker sig fladt ned mod jorden. Blomsterkurven, der har strågule svøbblade, er meget stor, op til 15-20 cm i diameter, men den sidder meget lavt, og hele planten er sjældent mere end 10-20 cm høj. Efter afblomstringen går den i reglen til grunde, men Carlina-arterne formeres let ved frø, som næsten altid forekommer i rigelige mængder. De kan udsås i august straks efter indhøstningen, men småplanterne bør vinterdækkes, eller der sås i potter, som tages ind for vinteren.
Den flade, tørre bjergtidsel kan også anvendes som juledekoration.
Anvendelse: Bjergtidslen kan godt anvendes i et mindre stenbed eller på toppen af en lav mur, men smukkest er den i et større stenanlæg, hvor man bedst anbringer den i så små mellemrum mellem stenene, at den enkelte plante helt skjuler jorden.
Vækstkrav: Som andre Carlina-arter foretrækker bjergtidslen en let og kalkholdig havejord, men kræver en ret rigelig tilførsel af næring for at udvikle sig godt. Den vil gerne stå tørt og varmt, helst et sted med megen direkte sol, og den trives med mange sten tæt omkring sig, bl.a. fordi den drager nytte af varmeudstrålingen fra stenene. Svøbbladene er hygroskopiske, og om aftenen og i dårligt vejr lukker blomsterne sig.
Se også Sølvtidsel.