Det danske navn frøstjerne beskriver småfrugterne, der på blosterbunden danner et mønster som en morgenstjerne. Alle de dyrkede arter af frøstjerne hører til vore mest elegante skyggetålende stauder. Bladene er flere gange fjersnitdelte og kan minde en del om akelejens løv. Blomsterstænglerne er tynde og oprette, 40-150 cm høje, afhængigt af arten. Blosterbladene er gule eller violette med store, hvidgule støvdragere, der stikker langt ud af blomsterne.
Vækstkrav: Frøstjerne er skyggeplanter, som dog også trives i fuld sol, blot de får tilstrækkeligt med vand. Jorden skal være let skovmuld, veldrænet og næringsrig. Alle arterne er helt hårdføre her i landet.
Pleje: Frøstjerne formeres ved deling af ældre planter eller ved frøudsæd direkte på blivestedet. Frøstjerne har et spinkelt rodnet, hvorfor de i planteskolen bør købes som potteplanter, der har større chancer for at overleve udplantning end »barrodede« planter. Trods de tynde stilke er opbinding ikke nødvendig; det er bedre, at frøstjerneplanterne støttes af græs og andre naboplanter. Nedskæring af den visne top bør først ske om foråret.
Akeleje-frøstjernes elegante blomster består af lange, hængende støvdragere, men mangler kronblade.
Anvendelse: Alle frøstjerner er typiske »vildstauder«, som er bedst egnede til plantning under naturlige forhold i en let skygget blomstereng, i havens »skovbund« eller langs bredden af et vandparti. Viol-frøstjerne og gul frøstjerne kan også anvendes i staudebedet.
Arter:
Akeleje-frøstjerne (Thalictrum aquilegifolium) bliver ca. 100 cm høj. Dens blomster er bemærkelsesværdige ved kun at bestå af lange hvide eller violette støvdragere. Den blomstrer i maj-juni og sætter pris på sur, let fugtig jord.
Fjeld-frøstjerne (Thalictrum alpinum) er en elegant lille plante, hvis blade kan minde om venushår-bregnens løv. De små blomster er gulgrønne.
Gul frøstjerne (Thalictrum flavum) findes vildtvoksende flere steder i Danmark. Den bliver indtil 90 cm høj og har hvidgule blomster og gule støvtråde. Den sætter pris på fugtig bund og er velegnet ved havens vandparti .
Liden frøstjerne (Thalictrum minus) træffes også vildtvoksende her i landet. Den foretrækker en mere tør jordbund og findes på skrænter, strandvolde og klitter. Stængler og blade er blågrå, og blomsterne er hængende og gråviolette. Kan plantes på et stenbed eller stengærde.
Viol-frøstjerne (Thalictrum dipterocarpum) er den smukkeste af vore frøstjerner. Dens stængler kan blive op til 150 cm, blosterbladene er blåviolette og støvdragerne hvidligt gule. Tilnavnet »viol« hentyder dels til plantens viollignende duft, dels til blomsternes klare, violblå farve. Den trives bedst i en sur, fugtig jord i skyggen af større træer og buske. Som mellemplantning i et busket af rododendron vil den være ideel. Dens blomster er velegnede til afskæring og ret holdbare. Gode naboplanter er bispehue, guldnælde, lærkespore, skumblomst, storkonval og sølvlys.