Fruesko er en terrestrisk (jordvoksende ) orkide til forskel fra mange andre orkidearter, der er epifytter eller lianer. Det botaniske navn Cypripedium er afledt af det græske ord kypris, et tilnavn for gudinden Afrodite efter dennes helligdom på øen Cypern, og podion, der betyder sko; navnet hentyder til, at blomsternes læbe af form minder om en sko. Fruesko er hjemmehørende i de kølige områder af Europa, Asien og Amerika. Plantens overjordiske dele dør bort om vinteren, mens den underjordiske rodstok, rhizomet, har en hvileperiode til om foråret.
Med lidt fantasi ligner fruesko, set fra siden, en klodset tøffel.
Kultur: De nedennævnte arter af fruesko-slægten kan dyrkes i have eller koldhus. Dyrkes de i haven, skal rodstokken dækkes med 3-5 cm jord for at undgå, at den fryser væk om vinteren. Hvor man ikke råder over den rigtige jordblanding i havebedet, kan planterne forblive i urtepotterne, som nedgraves i bedet. Fruesko må ikke på noget tidspunkt tørre helt ud, da den ikke har mulighed for at opbevare forrådsvand i specielt udformede knolde. Man bør især være på vagt mod udtørring i hvileperioden.
Fruesko, her Cypripedium calceolus, kan overleve i haven, hvis rodstokken er dækket med ca. 5 cm jord.
Fruesko (Cypripedium calceolus) er totalfredet i Danmark, hvor den vokser vildt enkelte steder.
Formering: Fruesko kan formeres ved deling af rodstokken med en skarp kniv kort efter blomstringen,
Arter: Cypripedium arietinum har hvidgrønne og brune blomster, Den foretrækker halvskygge, og jorden skal bestå af en spagnumblanding. Trives på friland uden vinterdækning.
Cypripedium calceolus har brungule blomster. Den kræver halvskygge og en jord bestående af en spagnumblanding med megen kalk. Trives på friland uden vinterdækning. Denne fruesko findes vildtvoksende på kalkbund i en bøgeskov ved Buderupholm i Jylland, Den er fredet siden 1888. Voksestedet er indhegnet for at undgå, at samvittighedsløse plantesamlere kan komme til at udrydde den totalt. I 1973 er den fundet på en ny lokalitet i Himmerland.
Cypripedium cordigerum har grønlige til cremefarvede blomster. Den foretrækker halvskygge og en jord bestående af spagnumblanding uden kalk. Kræver vinterdækning.
Cypripedium japonicum har hvidgrønne og rødbrune blomster. Den kræver halvskygge og jord bestående af en spagnumblanding med megen kalk. Kræver vinterdækning.
Cypripedium macranthon har purpurviolette blomster. Den foretrækker halvskygge og jord bestående af spagnumblanding med ler og kalk. Trives på friland uden vinterdækning.
Cypripedium reginae har hvidrosa blomster. Den kræver en lys vokseplads og en kraftig jordblanding. Behøver ikke vinterdækning på friland.
I drivhus og som potteplante dyrkes en række arter og hybrider af den nærbeslægtede venussko (Paphiopedilum; se denne artikel).
Skadedyr: I haven kan snegle være generende for fruesko, fordi de æder de henfaldende overjordiske plantedele om efteråret, og de kan også beskadige rodstokken. Sneglene bekæmpes med særlige sneglemidler, der indeholder metaldehyd. Sneglemidlet udlægges hen mod aften, når sneglene kommer frem.
Enkelte frilandsorkideer tåler ikke streng frost. De skal vinterdækkes med vissent løv og granris. Men de fleste tåler ret strenge frostgrader, derimod ikke for megen væde ved rødder og knolde. Til dem skal man før plantning sørge for et godt dræn af potteskår eller ral ca. 20 cm under jordoverfladen.