Rødbrune alger (billede), Blågrønalger, furealger m.fl.
Giftighed: Undertiden dødelig.
Forekomst: Ferskvand og saltvand. Flere giftige arter er dukket op eller blevet erkendt i danske vande i de senere år.
Udseende: Stærkt forskelligt efter arten.
Giftige arter: Blågrønalger (Cyanophyta) kan indeholde giftstoffer; de giftproducerende, hvis giftighed måske skyldes en virus, er uhyre almindelige i næringsrige danske søer. Microcystis aeruginosa producerer en lever- og nervegift, som har lammet og dræbt kvæg. Anabaena flosaquae danner også en lever- og nervegift, som har dræbt fisk, fugle og hunde ved kvælning, og Aphanizomenum flos-aquae udvikler saxitoksin, et af de farligste giftstoffer, der overhovedet kendes, og som rimeligvis er skyld i de dødelige fiskeforgiftninger, der især kendes fra Japan. I 1975-76 dræbte blågrønalgen Nodularia spumigena en snes hunde i bl.a. Århusbugten.
Furealger eller dinoflagellater (Dinophyseae), som kan farve havvandet i bugter og fjorde med roligt vand stærkt rødt, kan ligeledes frembringe nervegiften saxitoksin, som oplagres i muslinger, der imidlertid ikke generes af den, men kan dræbe mennesker, der fortærer selv små mængder forgiftede muslinger; forgiftninger er kendt fra Oslo- og Trondhjemfjorden og andet steds, men synes ikke noteret i Danmark endnu. Furealgen Prorocentrum minimum producerer giftstofkomplekset venerupin, der fremkalder opkastninger, diarre og virker nedbrydende på lever og nyrer; denne alge bredte sig fra 1981 fra Norge sydpå gennem de danske farvande helt til Bornholm. Furealgen Gyrodinium aureolum har dræbt ål i Limfjorden og flere gange forårsaget fiskedød i Vesterhavet; dens giftstof er foreløbig ukendt. Furealgeslægten Gonyaulax udskiller ligeledes saxitoksin, mens algen Prymnesium parvum (Haptophyceae) i 1978 forårsagede stor åledødelighed i Ringkøbing Fjord; dens giftstof er endnu ikke kendt.
Andet: Den stærke opblomstring af giftproducerende alger, muligvis forårsaget af udstrømning af næringsholdigt spildevand i hav, søer og vandløb, er betænkelig, hvor man anvender overfladevand som drikkevand samt for fiskebestandene. Problemet er under lup mange steder.