Navnet 'Belladonna' er af italiensk oprindelse og betyder simpelt hen en smuk kvinde. Naturligvis er det ikke helt tilfældigt, at man har givet netop denne blomsterplante et sådant navn. Den er virkelig både smuk og tillokkende, den har en forførerisk duft - og så er den faktisk lidt lunefuld ... Belladonnaliljen har store, tragtformede blomster, og de almindeligt dyrkede sorter er røde. Blomsterne fremkommer hos os i august-september på 60-80 cm høje, kraftige stilke, der ofte bærer 3-6 blomster hver. De grønne blade udvikles ikke samtidig med blomsterne. De kommer først det følgende forår, og allerede inden blomstringen er de visnet bort igen. Belladonnaliljen stammer fra Sydafrika og findes på et forholdsvis lille område på sydvestkysten, hvor sommeren er varm og tør, mens vinteren nok er fugtig, men alligevel ret varm. Plantes belladonnaliljen udendørs, er det derfor en betingelse, at vi giver den en af havens luneste pladser, helst ved en sydmur - og endda sørger for at vinterdække den omhyggeligt. Den tåler meget dårligt frost. Den er i øvrigt særdeles velegnet til at plante i en stor krukke eller balje, som så kan flyttes indendørs i den kolde tid, hvor planten heller ikke kræver nogen særlig pasning. På den måde får man en smuk og dejligt duftende terrasseblomst sidst på sommeren, mens den kan føre en mere tilbagetrukken tilværelse resten af året.
En af de smukkeste belladonnaliljer er laksrød med gult svælg.
Belladonnaliljen kan som sagt godt være lidt lunefuld, og den ynder ikke hyppige omplantninger. Almindeligvis lægger man løgene om foråret, og de skal helst plantes dybt, 25-30 cm ned, i en god, humusrig havejord. Undertiden sker det, at belladonnaliljen slet ikke viser tegn på liv over jorden den første sommer, men man må alligevel ikke undlade den omhyggelige vinterdækning, for sandsynligvis er planten i gang med at udvikle et rodnet, og der kan godt gå to år, før den blomstrer. Det kan derfor heller ikke tilrådes at tage løgene op for vinteren, og man får i det hele taget den bedste blomstring, når de har ligget uforstyrret i nogle år. Formeringen er noget omstændelig. Den kan ske ved små sideløg, som dannes, når planten trives godt, men lettest er det nok at købe frø til udsåning under glas. Det varer dog mindst tre år, før man får blomster på sådanne frøplanter.
Krydsninger: Det har vist sig, at Amaryllis belladonna forholdsvis let lader sig krydse med planter fra andre slægter inden for narcisfamilien, og på denne måde har man fx fremdrevet:
Amarine, ved krydsning med Nerine, Brunsdonna, ved krydsning med Brunsvigia, og Crindonna, ved krydsning med Crinum.
--