Blåkvast er vildtvoksende i Mexico og Peru og er der en staude eller en halvbusk. Planten er ikke hårdfør her i landet og dyrkes som enårig udplantningsplante. Den bliver 15- høj og har modsatte, udelte, savtakkede blade. De mange kurvblomster er samlet i en halvskærmformet top. I hjemlandet er farverne himmelblå til gråblå, men en række sorter har hvide, blå, mørkeblå eller rødviolette farver. Planten dufter af kumarin; duften er især fremtrædende efter frostvejr.
Vækstkrav: Blåkvast vokser bedst i en ikke for let jord, der er iblandet kompost. Stedet bør være solrigt og varmt.
Pleje: Frøet sås i marts i hus eller i halvvarm bænk i let sandblandet jord. Kimplanterne prikles ud i potter eller kasser; de stilles køligere, men frostfrit, og afhærdes inden udplantning i maj. Planten kan også formeres ved stiklinger, der tages af moderplanter, der har overvintret i hus. Moderplanterne er fremkommet ved stiklinger, som tages i september og overvintrer ved 8-.
Blåkvast (Ageratum houstonianum) er en yndet haveplante, der egner sig godt til blandede blomsterrabatter.
Blåkvast trives hos os som stue- og altanplante og kan vokse i det fri som sommerplante.
Anvendelse: Blåkvast kan anvendes som stue- og altanplante; den er velegnet i rabatter og som kantplante, og de højere sorter er velegnede til afskæring.
Sorter: 'Biscaya' og 'Blue Angel' er høje med renblå blomsterfarve. 'Capri' er høj, farven blå.
'Blå Dværg' er mørkblå og 'Nordmeer' mørkviolet. Begge bliver høje. 'Schnittwunder' bliver ca. høj, farven er mørkblå. Velegnet til afskæring.
Reserveplanter kan plantes i et hjørne af køkkenhaven for at udfylde tomme pladser i blomsterbedet i løbet af sommeren. Dertil anvendes sommerblomster, som let holder rodklump, bl.a. blåkvast, fløjlsblomst, frøkenhat, heliotrop, margerit og solknap.