Logo

Dansk ingefær (aronsstav) - Arum maculatum †

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dansk ingefær (aronsstav) - Arum maculatum †

Giftige bær af dansk ingefær. Arumfamilien

 

Giftighed: Stor; kan være dødelig.

 

Forekomst: Hjemmehørende i Mellem- og Sydeuropa; i Danmark nær kyster på Øerne og i Østjylland, i haver og forvildet herfra.

 

Udseende: Op til 50 cm høj staude med stilkede, ofte brunplettede blade og en 30 cm høj blomsterkolbe, dækket af et kræmmerhusformet hylsterblad. Bærrene er strålende lakrøde og fremme sent på sommeren.

 

Giftige dele: Saften indeholder det uudforskede stof aroin og alkaloidet coniin, især i roden. Farligere er bærrene, der umiddelbart smager sødt, men indeholder giftige frø, som fremkalder mundbetændelse, opsvulmen af slimhinder, savlen, hjerteforstyrrelser og pletvis rødme på huden, i værste fald krampe og død. Lægebehandling tilrådelig.

 

Andet: Fugle æder bærrene uden at tage skade. I ældre tid anvendtes de undertiden som kindrødt, men kan altså være blæretrækkende. Knoldene har været brugt mod bronkitis.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (60 stemmer)
Siden er blevet set 31.866 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
527126-05-2016 07:31:15 Rie
Jeg fjernede også nogle blade i Kolonien den anden dag og havde glemt handskerne. Lad mig bare sige, at det gør jeg ALDRIG igen. Jeg har fået det vildeste udslet på begge arme, røde med blære og det brænder og klør ubeskriveligt meget. Skal til læge idag og få noget for det!! Vil bare lige sige, at man ikke skal undervurderer hvad planten kan gøre😩😣
358829-05-2015 23:20:12 Sigrun BlekASTAD eLLINGSEN
Spennende! Har jeg plass til denne, tro?
128821-02-2015 08:57:51 Vibeke Poulsen
Jeg var ude for, at min yngste søn, der var ca. fire år, puttede et par bær i munden. Jeg havde forklare ham, de var giftige, men som børn er: "Ha, jeg spiser dem da bare!". Der gik ca. 2 sekunder før de røg ud igen, og han gik og spyttede resten af dagen, så modbydelige var de. Han rørte dem aldrig mere. For øvrigt er de meget svære at komme af med - både p.g.a. yngelknolde og fuglene, som spreder frøene. Det er det lange seje træk. Men der er vel heller ingen grund til helt at udrydde dem - begrænsning må vel være kodeordet. Jeg har ingen problemer med saften, hverken når jeg luger eller trækker frøstande af. Så det er ikke alle, der er overfølsomme.
128931-03-2014 09:03:01 Lis Frederiksen
Jeg har planten i haven. Jeg bruger den i dekorationer , og når jeg har plukket af den , får jeg et kraftigt udslæt , som klør helt ubeskriveligt . først var jeg ikke klar over hvorfor det kom , men ved nu at det må stamme fra saften i stilken . Når den sætter blomsterstande , rydder jeg den helt . Den kommer igen , men jeg fjerner den , så børn ikke bliver fristet af de røde bær . Men husk at tage handsker på når der skal plukkes. Venlig hilsen Lis Frederiksen
129010-12-2012 15:51:57 Gitte H
Jeg har denne i haven i stort antal. Er svær at komme af med. Hvordan skal jeg udrydde den? Håndtering pga giftighed? Eller skal jeg lade den være?

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her