Logo

Kæruld - Eriophorum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kæruld - Eriophorum

Kæruld er letkendelige, flerårige urter med tvekønnede blomster, der sidder i mangeblomstrede aks med store hin­deagtige avner. Blomsterne er omgivet af mange fine børster, der ved frugt­modning vokser ud til en lang, hvid, silkeagtig uld, som bliver siddende ved grunden af den trekantede nød. Slæg­tens arter vokser ved moser, på enge eller i fugtige hedestrækninger, hvor blomstringen næppe vækker stor op­sigt, men hvor til gengæld de uldklædte frugter helt kan præge vegetationen i sensommeren.

 

Kæruld skal have sur jord og stå med rødderne dækket af vand.

 

Det videnskabelige slægtsnavn Eriophorum kommer af de græske ord erion = uld og phoros = bærende. Navnet hentyder til plantens silkeagtige uld, der sidder på frugterne.

Arter:

Bredbladet kæruld (Eriophorum latifolium) ligner smalbladet kæruld en del, men har kortere og bredere blade og en rigere blomstring. Aksene er noget mindre og sidder på ru stilke. Den mangler udløbere. Planten stiller særlige krav til sine omgivelser, idet den kun vokser på våde, næringsrige og kalkholdige engarealer. Den er ikke almindelig i Danmark.

 

Smalbladet kæruld (Eriophorum angu­stifolium) har en 25-50 cm høj stængel med vidtkrybende udløbere og glatstil­kede aks, omgivet af dækblade. Hvor den vokser frem, danner den udstrakte bevoksninger langs bredderne af søer eller moser. Stråene er trinde og bærer smalle Blade, som i spidsen er trekan­tede.

 

Tue-kæruld (Eriophorum vaginatum) er meget karakteristiskriled sine tætte, mangestænglede, 20-40 cm høje tuer. Blomsterstanden består af et enkelt endestillet aks, der under blomstringen sidder på et 10 cm langt strå, som senere under frugtmodningen strækkes til 40 cm's længde. Frugtulden er hvid og danner en bred,halvkugleformet dusk. Arten vokser på sur, næringsfat­tig jord, både på hede moser og på højmoser, hvor den næsten altid op­træder i stor mængde og hvor den danner sine typiske grågrønne tuer, der kun vanskeligt nedbrydes og som derfor bidrager væsentligt til tørvedan­nelsen.

 

Kærmysse, kæruld og andre sumpplanter kan kun dyrkes i haven, hvis der er tilstrække­lig fugtighed i jorden hele året rundt. Bland spagnum eller enhedsjord i jorden.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (12 stemmer)
Siden er blevet set 4.496 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her