Logo

Macleaya - Macleaya cordata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Macleaya - Macleaya cordata

Macleaya cordata er en høj, ret ukendt staude, der kun sjældent anvendes i haverne. Den har ikke noget dansk navn. Slægtsnavnet stammer fra A. Macley, der var sekretær for Linnesel­skabet i London. Artsnavnet cordata (= hjerteformet) hentyder til de smuk­ke blade s form.

Planten har vandret udløbende rødder, hvorfra udgår stive, oprette stængler med spredte, stilkede og hjerteforme­de, 10 cm lange, afrundede blade med

lappet rand. Blomsterne er små med hvidlige bægerblade, der hurtigt falder af. Kronblade mangler. De udvikles i juli-august i en vidt forgrenet top, der når op omkring 2-2,5 m. Frugten er en kapsel.

 

Macleaya cordata er næsten ukendt i danske haver. Den har smukke, hvidlige blomster og hjerteformede blade med lappet rand. De ses nederst til højre i billedet.

 

Vækstkrav: Macleaya cordata stiller ikke særlige krav til jordbunden, men udvikler sig smukkest på en næringsrig muldjord og helst i læ, så uskøn opbin­ding kan undgås. Fuldt hårdfør i både sol og halvskygge.

 

Formering: Planten er yderst nem at formere. De vandrette rodskud i peri­ferien afskæres i 10-15 cm's længde og udplantes på bed eller blivestedet. De vil hurtigt udvikle en eller flere stæng­ler, der i løbet af sommeren skæres tilbage for at reducere fordampningen fra de unge planter. Desuden kan man om efteråret dele de gamle planter, der ligeledes tilbageskæres.

 

Anvendelse: Macleaya cordata er smukkest, når den anvendes som soli­tærstaude eller som baggrund i store staudebede. Uegnet som snitblomst.

 

Macleaya har intet rigsdansk navn, men er dog kendt som myreægblomst på Fyn og som risengryn på Vestsjælland. Det sydsjællandske navn jodplante hentyder til plantens gulbrune mælkesaft.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.724 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
153106-06-2010 23:22:22 Christen Bang-Madsen
Vi har en i haven - troede vi - og jo, den er der endnu. Vi er meget spændt på den, da den er så speciel og passer så godt ind i vores planer med haven - og så fik vi den af vores gode ven, Peter. Vi har flyttet noget rundt med den, for haven er under ommøblering, og bedst som vi tror, den er flyttet, dukker den flertalligt op i en radius på ca 1 meter, hvor den stod før. Den er nu også godt igang på det nye sted. Det fortælles at planten er giftig - men også, at den har været anvendt i Kina som medicin i 1000-vis år. Begge dele er nok sandt. Den skal indeholde alkaloider - ganske mange af slagsen. Alkaloider er en rodet familie med forskellige virkninger. Atropin, som kan bruges til at dryppe øjne med, så øjenlægen bedre kan kikke ind og se nethinden er et af dem. Bella donna hed det i gamle dage, fordi pigerne blev smukke med store mørke pupiller, når de tog det (bulmeurt, sort natskygge); men de kunne også blive ganske psykotiske af det. Blev engang brugt mod mavesyre også. Desværre er der en snæver grænse mellem virksom medicin og dødelig gift. Stryknin er et andet alkaloid. Hvilke der findes i maclayaen (coral fjerbusk på engelsk), ved jeg ikke. Vi skal nøjes med at se på den.
153213-05-2010 21:39:01 Vera Rasmussen
Vi har fundet og fået en aflægger af planten på Omø - ved ø-arkivet. Vi fik følgende beskrivelse af planten: "Arkivets store plante tilhører Valmuefamilien og har ikke noget dansk navn, men bliver af og til kaldt for "jodplante" på grund af mælkesaftens farve. De figenaftige blade er grønne på oversiden, mens undersiden og bladstiklene er gråfiltede. Den topformede blomsterstand har små cremehvide eller svagt rosa blomster i juli-august. Den kan formes ved at fjerne de yderste skud på de vandrette udløbere enten forår eller efter blomstringen". Hos os er planten meget flitttig!

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her