Gazania-slægten omfatter 40-50 arter, der er vildtvoksende i Sydafrika. Planterne er stauder, sjældent enårige og sædvanligvis med en træagtig rodstok og lang pælerod. Bladene er oftest ustilkede, spredte, hele eller delte og med hvidfiltet underside. De enlige kurve er langstilkede, yderst med en krans af tungeformede, golde randkroner og inderst med mange tvekønnede, rørformede skive kroner. Der er mange forskelligt farvede, hvide, gule, orange eller røde, og randkronerne har ofte ved basis en tegning med en hvid prik, der har givet navn til planten, idet prikken minder om »øjet« i en påfuglefjer. Blomsterne er kun åbne i solskin og lukker sig om aftenen og i overskyet vejr.
Påfugleblomst (Gazania rigens).
Vækstkrav: Påfugleblomst kan ikke overvintre på friland; den udplantes i slutningen af maj på en solrig, varm, let sandet jord og vandes rigeligt. Planten dyrkes som enårig altanplante eller i bede og blomstrer fra juli til september. Den bliver ca. 20 cm høj. En god sort er 'Sunshine'.
Pleje: Frøene sås i marts-april i hus ved ca. 18°C og videre kultiveres ved 12-15°C indtil udplantning; frøene sælges i blandede farver. Den kan også formeres ved stiklinger, der tages fra sideskud nær basis i juli, hvorefter planterne overvintrer i hus.