Logo

Fjeldribs- Ribes alpinum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fjeldribs- Ribes alpinum

Fjeldribs er en hårdfør, løvfældende busk, der hører hjemme i bjergskove i Europa og Sibirien. I haven er den meget anvendelig, ikke mindst fordi den stiller så små krav til jordbund, voksested og pleje. Den kan trives i fuld sol, men vokser endnu bedre i halvskygge og skygge. Den kan anven­des fritvoksende, men tåler også årlige klipninger og kan derfor bruges tillave hække. Den bliver 1- høj, er meget busket med fine, tætte grene, der er lysegrå og derfor meget dekorative om vinteren. Bladene er runde, tre- til femlappede. De springer meget tidligt ud, ofte allerede sidst i marts. Om efteråret får ae en smuk, gul høstfarve og falder først af hen i november. Blomsterne er gulgrønne og sidder i små, oprette klaser. De har ingen prydværdi. De udvikles straks efter løvspring. Frugterne er små og mørke­røde med en melet, fad smag. De sidder længe på busken og er end ikke særlig efterstræbt af fugle.

 

Vækstkrav: Fjeldribs trives bedst i en let fugtig, muldrig bladjord og kræver intet særligt tilskud af gødning. Efter plantningen og i meget tørre somre bør buskene vandes rigelig. I bjergene trives busken bedst som bundplante i lyse skove og udvikles godt i både lys og skygge.

 

Fjeldribs (Ribes alpinum) er en taknemmelig busk overalt i haver og parker.x

Formering: Fjeldribs formeres ved stiklinger af et år gamle skud, der tilskæres i længder på og stikkes i sandblandet jord, så kun '/3 af stik­lingen rager op over jorden. Arbejdet udføres i marts eller september. Efter to års forløb er buskene klar til ud­plantning.

 

Pleje: Med den tætte grenvækst tåler fjeldribs klipning og tilbageskæring, mens en udtynding af ældre buske er besværlig og ikke vil give et smukt resultat. Gamle buske, som efterhån­den er kommet til at ligne en høstak, bør derfor hellere nedskæres til 10- over jorden. Så vil de i samme vækstsæson udvikle nye skud, og bu­sken er derved helt fornyet. Anvendes fjeldribs som hæk, tåler den udmærket klipning, enten i august eller i marts før løvspring.

 

Anvendelse: Der er mange anvendel­sesmuligheder for fjeldribs, både i små og store haver. Som fritstående busk kan den året rundt nydes i de forskel­lige skikkelser: det tidlige løvspring, den friskgrønne virkning hele somme­ren, de mørkerøde bær i eftersomme­ren, den smukke gule høstfarve og i vintertiden de lysegrå grene og de spidse, dekorative knopper. Men fjeld­ribs er især velegnet til tætte busketter under træer eller større buske, og i fritidshaver danner den et glimrende »fuglekrat«, idet de tætte buske indby­der mange sangfugle til at bygge rede. Langs husets nordside og på andre mørke steder i haven er fjeldribs veleg­net, og som tæt, lav hæk ud mod vej eller som adskillelse mellem to dele af haven er den ligeledes udmærket. Al­lerede i januar kan man drive grene af fjeldribs frem i stuen.

 

Sorter: Ribes alpinum 'Compactum' er særlig lavtvoksende. Ribes alpinum 'Pumilum' bliver kun høj. Den er tæt forgrenet med fine, tynde skud.

 

Skadedyr: Fjeldribs hjemsøges under­tiden af stikkelsbærmåleren, hvis lar­ver kan afløve planterne totalt.

 

Fjeldribs er en ideel busk til plantning i fuld skygge under større træer med tæt krone og nord for bygninger.

En hæk af fjeldribs udvikler planter af samme højde og tæthed både i lys og i skygge - i modsætning til tjørn, tuja og andre hækplanter, der i skygge bliver svagere og danner hække med uensartet højde.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (63 stemmer)
Siden er blevet set 23.930 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
642920-07-2016 14:12:44 haveABC
Frugterne kan spises, men har en melet, fad smag og smager ikke som "rigtige" ribs.
642820-07-2016 11:20:59 Linda Rasmussen
Der står at fuglene ikke er så vilde med bærerne fra FjeldRibs,men kan de bruges i husholdningen eller er de giftige for os mennesker at spise.Her i huset elsker vi Ribs.Glæder mig meget til at høre mere. Med venlig hilsen Linda.
340118-06-2014 17:07:41 Tove Pilgaard
Vi har en hel hæk af en art , hvor der er ribs på , de kan spises. ? er der sidder ligesom nogle spytklatter alle vegne i disse hækplanter, hvad kaldes det, som barn kaldte vi dem skrubtudsespyt
340231-07-2012 19:51:04 Thyra Dalsgaard
Hej Jeg vil gerne vide om bærene er giftige på planten ribes gå jeg har den som hæk i min have samt to små børn som elsker bær så det var rart at vide det På forhånd tak Thyda
340305-05-2011 00:48:13 Henning Hvam
I min frugthave er der pludselig kommet en Fjeldribs som sideskud på en opstammet stikkelsbær der er 3år gammel.
340407-10-2010 13:49:01 Mathias
Den er ikke i familie med stenbræk, men i ribs-fam. (Grossulariaceae)

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?
Effektiv reklame - klik her