Camellia-slægten er hjemmehørende i Kina og Japan, hvor planterne vokser i bjergskovene; navnet Camellia er givet til ære for jesuiter-farmaceuten Georg Josef Kamel (1661-1706), der fra 1688 botaniserede på Filippinerne. Kamelie, der i 1739 kom til England fra Østasien, er en busk med spredte læderagtige, stedsegrønne, fjernervede blade. Blomsterne er store og enkle eller fyldte; farverne er hvid, rosa eller rød. Den mest dyrkede sort, Camellia japonica 'Chandleri elegans', blev sendt på markedet allerede i 1828. Den har halvfyldte blomster, der er rosa, ofte med noget hvidt i. Den taber let blomsterknopperne ved forkert pleje.
Kamelie (Camellia japonica) er en pragtfuld blomsterbusk i Sydeuropa og England, men herhjemme må den dyrkes indendørs.
Kamelie (Camellia japonica 'Adolphe Andusson'). Kamelie blev særlig i sidste århundrede brugt som corsageblomst, dvs. at man anbragte blomsten på kjolelivet. Kameliedamen bar en sådan blomst.
Pleje: I Danmark dyrker man udelukkende kamelie til indendørs brug, mens man i England og Frankrig har mulighed for at overvintre nogle arter udendørs.
Selvom kamelie ikke tåler frost, hører den til de planter, som ikke ynder ret megen varme; om vinteren passer 10°C planten godt. Pludselige temperaturskift tåler planten ikke, ligesom pottejorden helst altid skal være ensartet fugtig. For at undgå temperaturchok ved vanding kan man vande med kuldslået vand. Kamelie er en surbundsplante, dvs. at kalkholdig jord er skadelig for den. Man kan bruge ren spagnum som dyrkningssubstrat. I sommerperioden tilføres regelmæssigt næring (svovlsur kali og svovlsur ammoniak) med vandingsvandet. Kamelie udvikler blomsterknopper i januar ved 18°C. Når knopperne er blevet store og svulmende, sænkes temperaturen til 8°C i 14 dage. Når planterne
på ny sættes varmere (15°C), vil blomsterne springe ud. Planterne bør ikke vendes i knop- og blomsterstadiet, da knopperne ellers falder af.
Kamelie (Camellia japonica 'Donation') har blomster, der kan blive 12 cm i tværsnit.
Formering: Det er mest almindeligt at formere kamelie ved stiklinger, og det bedste stikketidspunkt er sensommeren, selvom stikning kan lykkes hele året. Der benyttes stiklinger med fine blade, hvoraf de to nederste fjernes før stikningen. Ved en temperatur på 20-22°C i stikkesubstratet og 16-20°C i luften er der normalt rod på stiklingerne i løbet af 4-6 uger. For at holde tilstrækkelig fugtighed dækkes stiklingekassen med plastic.
Sygdomme: Knopfald sker ved for høj varme, ved vekslende temperatur, ved for våd jord eller ved flytning af planterne. Med andre ord: en vanskelig stueplante.