Maté (Paraguaykristtorn) kommer fra bladene af det stedsegrønne sydamerikanske træ Ilex paraguariensis St. Hill. Ristet, tørret maté i snaps styrker.
Oprindeligt blev den indsamlet i junglen af de sydamerikanske indianere, der kaldte de grønne blade "Yerba-Maté". Det var først jesuitterne, der begyndte at dyrke planten.
For at forhindre fermentering (gæring) udsætter man traditionelt de friske Yerba-Maté-blade for høje temperaturer over et bål, hvorefter de tørres fuldstændigt. De tørrede blade blandes i en græskarflaske med varmt vand. Man bruger et sugerør af metal til at drikke den.
Anvendelse: ½-1 tsk. urter pr. kop kogende vand (80°C). Bland evt. 1 del kold vand i 3 dele kogende vand for at opnå 80°C, som mindsker udtræk af bitterstoffer. Trækketid: 5-10 min. Sies inden indtagelse. 3 kopper daglig.