Logo

Paternostertræ - Melia azedarach

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Paternostertræ - Melia azedarach

Paternostertræet stammer fra Hima­laya, men er nu udbredt som alle- og parktræ i alle varmttempererede egne, hvor det når en højde på ca. 10 m. Artsnavnet er persisk og betyder »ædelt træ«.

Barken er mørk og glat; kronen er åben og skærm formet. Bladene er spredte og dobbeltfinnede, og småbla­dene er mere eller mindre savtakkede. Blomsterne, som her i landet er frem­me i juli, sidder i løse, ret store toppe. Bægerbladene er små og grønne; de 5-7 kronblade er lange, smalle og rødviolette. Støvdragerne danner et mørkvio­let hylster om den ret tykke støvvej. Blomstens duft minder om syrenens. De modne frugter er gule og indehol­der under et tyndt frugtkød to sten­frugtagtige »kerner«, hver med 1-2 frø. De tørre frugter trækkes på snor til rosenkranse, som bruges inden for fle­re religioner. Rodbarken har tidligere været anvendt som ormemiddel, og udtræk fra bladene kan anvendes som insektmiddel.

 

Frugterne fra paternostertræ (Melia azedarach) anvendes i mange lande til rosenkranse.

 

Pleje: Paternostertræet kræver en po­røs, næringsrig jord. Træet kan dyrkes i koldhus eller vinterhave og sættes ud i haven fra begyndelsen af juni til sidst i august, hvis det stilles på en meget lun plads. I de mørkeste måneder bør det stå lyst, men ret køligt. I februar kan træet skæres noget tilbage samtidig med en ompotning; derefter sættes det så lyst som muligt, og der vandes og gødes. De afskårne skud kan bruges til stiklinger.

 

Formering: Paternostertræet formeres ved frø, hvis dette kan skaffes i frisk tilstand; ellers er formering ved stiklin­ger lettest. Både frø og stiklinger bør have ca. 20°C undervarme.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 9.127 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her