Navnet Rhodothamnus er sammensat af græsk rhodos = rosa eller rose og thamnos = busk, ordret altså »rosenbusk«. På dansk kaldes planten undertiden dværg-alperose, og forstavelsen i artsnavnet, chamae-, = dværg-, mens cistus er et gammelt græsk plantenavn. Der findes kun den ene art i slægten, men den er til gengæld udbredt fra den østlige del af de europæiske Alper over
Sibirien til Mongoliet. Det er en 30-40 cm høj, stedsegrøn busk med små, tætsiddende, læderagtige, ovale blade, der er besat med hvide randhår. Blomsterne er 2-3 cm i diameter og fremkommer i maj-juni; de er lysrosa og har fem fladt udbredte kronblade og store, mørkebrune støvdragere. De sidder 2-4 sammen på stilke, som er tæt besat med kirtelhår.
Rhodothamnus chamaecistus har store, lysrosa blomster med mørkebrune støvdragere.
Vækstkrav: Rhodothamnus vokser i naturen mellem klipper og i bjergkrat og sætter ikke pris på direkte sollys. Den er en værdifuld lille stedsegrøn busk på nordsiden af stenbedet, hvor den kan dyrkes i en kølig og fugtig, humusrig, men kalkholdig jord.
Formering: Rhodothamnus kan formeres ved frø, men det er langt lettere og hurtigere at opformere den ved aflægning. Skærer man stiklinger af den, skal det ske om foråret; kun stiklinger af modent træ slår an.