Smørfarvetræet vokser vildt i Sydamerika, hvor det danner et lille træ eller en busk i de varme, men ofte ret tørre regioner. Grenbygningen er spinkel og nærmest riset. Barken er sortbrun; bladene er langstilkede, hjerteformede og 10-15 cm i diameter, og blomsterne er ca. 3 cm i tværmål, rosa til karminfarvede og sidder i enkle, oprette klaser i spidsen af kortskud. Frugten er en pigget, torummet kapsel, som indeholder en mængde ret små frø, der har en kødet og stærkt rød-rødorange frøskal.
Anvendelse: Indianerne udvandt en rødgul farve af frugt kødet og brugte denne farve til at farve tøj med; men farven brugtes også til at dekorere ansigt og krop ved religiøse fester. Industrielt er farvestoffet, som kaldes orlean eller anatto, blevet brugt som et ufarligt vegetabilsk middel til at sætte bedre kulør på smør.
Pleje og formering: Smørfarvetræet kan formeres ved frø, som sås på undervarme i en porøs jord. Det tager ofte 3-4 år, før planterne begynder at blomstre, så hvis man er så heldig at have et blomstrende eksemplar, bør man bruge stiklingeformering af overvintrede skud om foråret eller med urteagtige stiklinger først på sommeren. Smørfarvetræet dyrkes i en porøs, men muldrig jord. Om sommeren kan det sættes ud i haven på en beskyttet plads. Om vinteren bør det stå lyst, frostfrit og temmelig tørt. I februar sættes væksten i gang efter vinterhvilen ved at give det rigelig vand og næring.