Logo

Tempeltræ - Ginkgo biloba

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tempeltræ - Ginkgo biloba

Navnet Ginkgo er en forenkling af det kinesiske navn yinkuotsu = sølvabri­kos. Tempeltræet er et botanisk sær­præget træ, hvis fortid ligger helt til­bage i kultiden på linje med en række koglepalmers. Forstenede blade af ar­ter, der har været nær beslægtet med den nulevende art, er fundet i aflejrin­ger på Grønland og Bornholm. Man mener, at der i Mellemeuropa har vokset en enkelt art så sent som i tertiærtiden.

 

Tempeltræ (Ginkgo biloba) er et smukt og spændende træ, der regnes for at være et levende fossil. Allerede i kultiden var det meget udbredt sammen med koglepalrnerne; men i dag findes kun en eneste overlevende art. Fuldt hårdført i Danmark.

 

I dag findes kun en enkelt art tilbage (Ginkgo biloba), der er blevet kaldt et levende fossil, og kun menneskets in­teresse i denne planteart har været årsag til, at den har overlevet. I Japan og Kina, hvor de ældste nulevende eks­emplarer findes, har træet været helligt og har næsten altid været plantet i forbindelse med eller i umiddelbar nærhed af klostrene. Her tjente det ikke blot en hellig og åndelig interesse; men når munkene spiste af de modne frugter, bevirkede frugtens indhold af visse stoffer, at munkene ikke behøve­de at aflægge utidige besøg på naturens vegne under de meget lange buddhisti­ske tempelceremonier.

I 1690 blev træet fundet i Japan af en botaniker ved navn Kämpfer; men først omkring 1730 blev det indført til Europa af en, formodentlig engelsk, handelsmand, der hjembragte 5 små planter. Disse småplanter blev solgt for i alt 25 guineas; men sælgeren fortrød og forsøgte efter handelen at tilbagekøbe et enkelt eksemplar for hele købesummen.

Tempeltræet bliver i Danmark ikke så højt som under lunere himmelstrøg, men kan alligevel opnå en højde på 10-20 m, alt efter hvor godt beskyttet det står. Stammen er lys, karakteristisk furet, med spinkle sidegrene, der of­test danner en stor vinkel mod hoved­stammen. Bladene er en slags løvblad­lignende nåle, vifteformede med gaf­felgrenede nerver; men tempeltræet er alligevel ikke et nåletræ. Det henreg­nes i den botaniske systematik til en særlig gruppe under de nøgenfrøede, der sammen med koglepalmerne ud­mærker sig ved at have en meget primitiv form for befrugtning. Denne sker ved, at selvbevægelige hanlige spermatozoider i fugtigt medium, f.eks. regndråber eller lignende, bevæ­ger sig over til det hunlige støvfang, der befinder sig direkte på frøanlæg­gets ægmund. Da tempeltræet er sær­bo, må de hanlige støv korn først af vinden føres over på hunplanterne; herfra trænger de videre ind i støv kam­meret, hvor de spirer. Den udviklede frugt er rund, delvis blommelignende, og spiselig. Den har en sød smag, men lugter som sure sokker (smørsyre).

 

Vækstkrav: Tempeltræet er i Danmark fuldt hårdført; det stiller ikke særlige krav til jordbunden, men foretrækker en nogenlunde veldrænet jord på ikke ­vindudsatte steder. Byluft tåler det udmærket, og det anvendes en del i offentlige parker, som gade træ og i private haver.

 

Formering: Formeringen sker ved frø; men ønsker man selv at fremavle disse, skal man plante både hun- og han plan­ter i nær indbyrdes afstand, således at bestøvning bliver mulig.

 

Anvendelse: Tempeltræet er et både smukt, spændende og særdeles velan­vendeligt træ, enten solitært eller som overstander for andre planter, idet det p.gr. af sin lette løvmasse kun kaster let skygge.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (147 stemmer)
Siden er blevet set 37.670 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1298431-07-2020 10:53:43 jytte mikkelsen
har et ginko Bilobatræ - haft i over 30 år men aldrig båret frø - hvordan ser man om det er et han/hun træ? venlig hilsen Jytte Mikkelsen
1297817-07-2020 17:02:14 Lise Jakobsen
Kan man flytte et tempeltræ på ca. 10 år, og hvordan
1204314-01-2018 21:25:09 Peter Ole Kvint
https://www.plantetorvet.dk/alletraeer-tempeltrae-ginkgo_biloba-p-963.shtml Ja det bliver kun 15.495,00 kr.
1204214-01-2018 18:39:20 Axel Priem Pontoppidan
Kan jeg købe 100 til et projekt?
1117924-05-2017 00:37:54 Peter Ole Kvint
Man kan altid kende de voksne huntræer på frugterne.
1117422-05-2017 09:19:25 Lillian Fabricius
Hvordan ser man forskel på hun- og hanplanter?
656719-09-2016 13:04:34 Merete Louise Fischer
Havde - på min sommerhusgrund i Hornbæk - Blåbærvej - et par kønne Gingko Biloba træer. Spiste nu ikke dets frugter, men køber derimod stadig de koncentrerede piller fra 'Tebonin' som jeg tillækker stor værdi. Mange hilsener MF.
161813-06-2012 01:56:26 Birgit Ann
Mit Tempeltræ smider bladene nu, hvor de er grønne og jeg kan se små hvide prikker på bladene, der ser ud til at være syge og de strutter slet ikke så grønne, som de plejer. Normalt ved efterårstid bliver bladene gule og så falder de af, men det er helt usædvanligt, at de på denne årstid taber bladene. Er der nogen, der ved hvorfor? Så vil jeg gerne vide det.
161915-08-2011 16:42:08 Jesper Eriksen
hvor kan sådan et træ købes??

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her