Logo

Pindsvin - Erinaceus europaeus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pindsvin - Erinaceus europaeus

Pindsvinet er en hyggelig og nyttig beboer i haven og trives godt, blot man behandler det med en smule omtanke.

 

Pindsvinet er formentlig det vildtleven­de danske pattedyr, der er bedst kendt og mest populært af alle. Det skyldes ikke mindst dets frygtløse natur, der får det til med forkærlighed at opholde sig i nærheden af mennesker; det er et udpræget park- og havedyr hos os, og dets hyggelige smågrynten, smasken og snøften kan høres i villahaverne selv inde i byernes hjerte.

Til pindsvinets popularitet bidrager og­så, at dyret er en af haveejerens gode venner. Zoologisk set hører det til insektæderne og fortærer da også en mængde insekter på alle stadier, ikke mindst de larver, der ellers kan plage køkkenhave-dyrkeren fælt ved deres natlige angreb på urtebedene. Men pindsvinet er ikke kostforagter; det fortærer med lige så stor fornøjelse nøgne snegle, der heller ikke er have­dyrkerens yndlinge. Skulle det falde over en muserede, går museungerne med; men pindsvinets ry for at æde fugleunger, padder, krybdyr og små­pattedyr er nok noget overdrevet. Pindsvinet hører til de dyr, der sover ægte vintersøvn. Det vågner om for­året, når nattemperaturen kommer op over ca. 10°C, og begynder straks at søge føde, når skumringen sætter ind. Er det stærkt udhungret efter en lang, kold vinter, kan det endda gå i gang allerede ved højlys dag. I juni-juli indtræder parringstiden; det er derfor, man netop i disse måneder ser så sørgelig mange dræbte pindsvin på ve­jene: ivrige hanner, som var på jagt efter en parringsvillig mage. Pindsoen går drægtig i 5-6 uger, og i eftersom­meren kan man være så heldig ved aftenstid at træffe hende med en hale af unger bag sig på vej ud efter føde under havens hække eller blandt køkkenurterne. Når ungerne er 3 måneder gamle, klarer de sig selv, og når tempe­raturen synker under ca. 10°C om efteråret, gerne ind i oktober, går pindsvinene til hvile for vinteren.

Vil man gerne have pindsvin i haven ­og hvem vil ikke det? - er det en let sag at hjælpe lidt til. Dyrene har funda­mentalt behov for tre ting: tilstrække­lig føde, et skjul, hvor de kan sove om dagen og vinteren igennem, og no­genlunde ro for hunde. Katte er pind­svinet ligeglad med - og omvendt; men mange hunde bliver aldrig klogere, end at de vedbliver at irritere pindsvi­net hver aften, og det er for meget. Så flytter pindsvinet til rolige omgivelser. Er haven lille, kan det knibe for en pindsvinefamilie, der består af pindso­en og hendes pindgrise - faderen pas­ser sig selv - at finde føde nok. Man kan så ved aftenstid på et bestemt sted udlægge kød, der er skåret i små ter­ninger, et udslået råt æg, lidt brød, vædet i mælkevand, en rest kogte grøn­sager, kogt ris eller ganske almindelig hunde- og kattemad. Giver man mælk, bør den fortyndes; ellers risikerer pindsvinet at få mavevrøvl. Dyret skal nok finde maden og kommer igen aften efter aften; det kan blive helt trygt og lader sig ikke genere af, at man iagttager det eller endda kratter det forsigtigt i panden. I et hjørne af haven kan man placere en lille dynge sten, teglsten, grenstumper o.lign., al­lerbedst med et par stumper drænrør iblandt; dyngen er let af camouflere ved passende bevoksning foran eller henover. Også en dynge kvas og visne blade kan tjene som et fint sove- og vinterkvarter.

En ting skal man holde sig fra, hvis man ønsker pindsvin i haven: sprøjt­ning eller pudring med insektgifte. Dy­ret æder intetanende de forgiftede lar­ver og insekter og går en langsom og grufuldt pinagtig død i møde. Har man blot en gang set et forgiftet pindsvins dødskamp, er man klar over, at døden på landevejen er nådigere for dette måske det hyggeligste dyr, vi kan »hol­de« i vore haver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (15 stemmer)
Siden er blevet set 2.700 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1316406-05-2021 07:30:36 Susanne
Husk nu ingen mælk til pindsvin 😊
138503-10-2013 20:08:25 Anna-Elisabeth
man må aldrig give mælk - end ikke fortyndet - til pindsvin. vil man give noget godt at drikke, så giv honningvand:-)
138609-08-2012 20:59:43 Kurt Nielsen
God, fyldig og let forståelig beskrivelse af pindsvinet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her