Logo

Hornnød - Trapa natans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hornnød - Trapa natans

Hornnød har navn efter plantens be­synderlige stenfrugter, som er forsynet med 4 »horn«, opstået ved forvedning af bægerfligene. Hornene bærer på hver side en række nedadvendte mod­hager, der tjener til at forankre frug­terne på bunden; ved spiringen om foråret er planten forankret med sine rødder i slammet. Stænglen skyder op mod overfladen, hvor den udvikler svømmende bladrosetter med rudefor­mede blade. De lange bladstilke er opsvulmede på midten og indehol­der luftfyldt svampevæv, som sætter bladene i stand til at flyde; om efter­året farves bladene kraftigt røde. Plan­ten blomstrer mellem juni og august med bitte små hvide blomster i blad­hjørnerne. Bestøvningen foretages af insekter; men selvbestøvning, endog i den lukkede blomst, kan også finde sted. Efter befrugtningen synker frug­terne til bunds.

 

Hornnød (Trapa natans) med svømmende bladrosetter.

 

Vækstkrav: Hornnød trives i flade damme eller vandbassiner med højst vand. Den er hårdfør her i landet, men klarer sig mindre godt i meget koldt eller meget kalkholdigt vand.

 

Pleje: Planterne formeres ved frø, som ikke tåler udtørring. Indhøstet frø, som man ikke ønsker at så med det samme, må opbevares i vand til det følgende forår. Planten kræver ingen særlig pleje.

 

Anvendelse: Hornnød er ikke mindst p.gr. af sin sælsomme livsrytme en spændende plante, også til mindre vandpartier. Den kan også anvendes i akvarier. Stenfrugterne kan spises; de smager omtrent som ægte kastanjer eller hasselnødder og anvendes i Nord­italien under navnet lagane. Allerede i yngre stenalder blev frugterne anvendt som næringsmiddel, og de kendes fra mosefund i Danmark, Sverige og Finland.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.067 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her