Logo

Bypark

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bypark

Ørstedsparken i København. Her er mulighed for leg og solbad, spadsereture og botaniske studier.

En bypark er et offentlig tilgængeligt grønt område, der inden for bymæssig bebyggelse danner ramme om fritids­sysler som at gå tur, lege og hvile, om kulturelle arrangementer og om under­holdning. Samtidig fungerer byparken som en erstatning for større, manglen­de friarealer.

En bypark bør så vidt muligt være placeret centralt i en by eller bydel, ofte i tilknytning til et historisk monu­ment som et mindesmærke eller et tingsted, til vand som en kilde, en å, et gadekær eller en sø eller til et allerede eksisterende haveanlæg som en præste­gårdshave, en fælled eller et fæstnings­anlæg.

Efter størrelse og indhold kan bypar­ker opdeles i bydelsparker og overord­nede byparker.

 

Bydelspark: En bydel spark er en by­park, der ligger i indtil 15 minutters gangafstand inden for eller i tilknyt­ning til bymæssig bebyggelse, dvs. in­den for normalt overkommelig gangaf­stand på ca. 1 km. I en bydel spark bør der indgå legemuligheder for alders­gruppen op til 12 år, muligheder for boldspil, fx håndbold og stikbold, stianlæg og egentlige haveanlæg, fx en blomsterhave, en rosenhave og en plæne til soldyrkning. Yderligere bør der eventuelt være en toiletbyg­ning, en tribune til offentlige møder og underholdning samt en bålplads. Som eksempler på bydelsparker kan nævnes Enghaven og Ørstedsparken i Køben­havn.

 

Overordnet bypark: For en by eller en kommune bør der udover bydelspar­ker være en overordnet bypark, ofte placeret uden for den egentlige by­kerne.

En overordnet bypark bør stå i forbin­delse med omkringliggende bydelspar­ker gennem grønne stier til gang- og cykeltrafik. Disse stier vil ofte vise sig at have en parkmæssig funktion som fx Grøndals-Vigerslevparken i Kø­benhavn, det grønne stisystem i Nord­sjælland og de udstrakte stianlæg i de nye bydanneIser omkring provinsby­erne.

Udover hvad der hører til en bydels­park, rummer en overordnet bypark store græsflader til bl.a. uorganiseret idrætsliv, egentlige idrætsanlæg som stadion og friluftsbad, friluftsteater, skovbeplantninger, restaurationer, bo­tanisk have og kolonihaver.

Som eksempler på overordnede bypar­ker kan nævnes Fælledparken og Val­byparken i København.

Til større byområder hører der des­uden regionale parker, der er landska­ber, udlagt som naturparker eller stats­skove. Som eksempler herpå kan næv­nes Dyrehaven og Vestskoven ved Kø­benhavn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.023 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her