Logo

Flora Danica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Flora Danica

Illustrationerne i pragtværket »Flora Danica« består af farvelagte kobberstik, her en gengivelse af kornvalmue.

»Flora Danica« er en enestående bil­ledflora, der omfatter 3060 plancher i folioformat af vilde planter fra Dan­mark, Norge, Island, Grønland og Hertugdømmerne, samlet i 54 bind. Værket blev udsendt igennem mere end 100 år fra 1761 til 1883. Initiativet blev taget af den tyske læge og botani­ker Georg Chr. Oeder (1728-71), der blev indkaldt som professor i botanik ved Københavns Universitet. Uover­ensstemmelser mellem hofmarskalla­tet og Universitetet medførte, at Oe­der ikke fik antaget sin doktordisputats og derfor ikke kunne virke som lærer ved Universitetet. I stedet oprettede man en kongelig botanisk have med tilhørende botanisk institut, og her blev Oeder professor i 1754. Inden da havde han været i Norge for at studere og indsamle vilde planter og havde en plan færdig om et stort floraværk, der skulle omfatte en lærebog i botanik, en metodisk fortegnelse i lommeformat over alle planter i landet til brug ved ekskursioner, en beskrivelse af alle disse planter, et billedværk med plan­terne i kobberstik samt en praktisk del, hvori planternes gode og dårlige egen­skaber skulle beskrives. For eftertiden har billedværket den største interesse. De første plancher blev tegnet af Mar­tin Rossier og udført som kobberstik af hans far, Michael Rossier. Som model­ler blev anvendt indsamlede planter, først fra Norge, senere fra de øvrige dele af riget. Farvelægningen blev ud­ført af børn fra Vajsenhuset. Tegnin­gerne gengiver nøje de enkelte plan­ters udseende og botaniske detaljer, og i beskrivelserne anføres, på hvilken lokalitet planten er indsamlet, så man endnu i dag kunne genkende det på­gældende voksested. Oeder stod for værkets udgivelse i en årrække, indtil han i forbindelse med Struensee-affæ­ren blev afsat fra embedet og forflyttet til Oldenburg. Hans arbejde blev fort­sat af kendte botanikere som O. F. Müller og Hornemann. Værket blev bl.a. udsendt til landets stifter, hvor mange af dem forsvandt og senere dukkede op som »slagtede« eksem­plarer. Disse kan af og til endnu købes arkvis i antikvariater, mens komplette sæt af »Flora Danica« kun eksisterer i få eksemplarer på de videnskabelige biblioteker.

»Flora Danica« gav anledning til udar­bejdelsen af en lang række tilsvarende blomsterværker, først »Flora Austria­ca« som et østrigsk sidestykke til den danske flora. Senere fulgte »Flora Londinensis« i England, »Flora Rossi­ca« i Ukraine, »Flora Pedemontana« (Piedmont i Frankrig), »Flora Napoli­tana« i Italien og i 1840 »Flora Hanno­verana« i Tyskland.

Kobberpladerne til »Flora Danica« er bevaret og kan således anvendes til fremtidige udgaver af værket eller dele heraf.

Efter plancherne i »Flora Danica« bestilte Christian VII et monumentalt bordservice på i alt 2700 enkeltstykker, udført af Den kgl. Porcelainsfabrik i København og tænkt som en gave til kejserinde Jekaterina II af Ukraine. Servicet blev først færdig i 1799, 3 år efter kejserindens død, og i 1803 blev det indløst for den danske konges regning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (16 stemmer)
Siden er blevet set 2.902 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her