Logo

Fremavl

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fremavl er arbejdet med at skaffe bedre planter. Ordet blev oprindelig brugt om forædling inden for frøavlen. I moderne sprogbrug bruges det om arbejdet for at forbedre formeringsma­terialet hos de planter, som formeres vegetativt ved aflæggere, podninger eller stiklinger.

Ved fremavl er der ikke tale om at ændre de arvelige egenskaber, der­imod om at skaffe formeringsmateria­le, som er frit for sygdomme og skade­dyr, der smitter ved vegetativ forme­ring.

De angreb, som især overføres fra syge moderplanter ved vegetativ formering, er virussygdomme, visse svampe og bakterier samt nematoder og mider. For dem alle gælder, at de er meget vanskelige eller umulige at bekæmpe med de gængse plantebeskyttelsesmid­ler; man må derfor gribe til andre metoder.

Fremavlsarbejdet med vegetativt for­merede planter deles i fremskaffelse af sundt formeringsmateriale og kontrol med afkommet.

Det sunde formeringsmateriale, elite­materialet, skaffes ved en række be­handlinger. Først skal der findes for­meringsmateriale, som er så sundt som muligt og har de typiske egenskaber for den enkelte planteart eller -sort; derefter kan rensningen for sygdomme og skadedyr begynde. Mider kan fjer­nes ved gasbehandling af planterne, mens andre skadedyr kan dræbes ved varmtvandsbehandling. Sygdomme og især virus bekæmpes ved varmebe­handling eller ved en særlig kulturtek­nik, meristem-kultur. Ved meristem­kultur skæres en endeknops vækst­punkt ud, overføres til et næringssub­strat i et reagensglas og står der, til det ca. 1/2 mm store plantes tykke har slået rod. Derefter overføres planten til et større glas, også med sterilt nærings­substrat. Planten bliver sat til at vokse ved en temperatur på ca. 40°C med rigelig luftfugtighed og lys. Planten vokser hurtigt, og det har vist sig, at det ikke er let for de forskellige vira at følge med i væksten. Ofte gentages meristem-formeringen et par gange. Efter hver gang testes den nye plante for vira. Dette specialarbejde udføres hovedsagelig af Statens plantepatologi­ske forsøg.

Når materialet er helt renset for alle kendte sygdomme og skadedyr, bliver det opformeret. Formeringsmaterialet sendes derefter til andre forsøgsstatio­ner eller udvalgte avlere, hvor de rene planter holdes under skarp kontrol. De virker som en slags bank for sundt formeringsmateriale, hvorfra plante­skolerne kan få materiale til videre­formering.

Det næste trin er kontrollen i plante­skolerne, såvel med modermaterialet som med salgsvarerne. Denne kontrol foregår ved inspektioner i plantesko­lerne i vækstsæsonen, hvor der er størst mulighed for at opdage eventuel­le sygdomme. Inspektionen udføres efter ganske bestemte retningslinjer. Findes der syge planter i en større bestand, fjernes de under inspektionen og bliver tilintetgjort med det samme. Inspektionen er obligatorisk for alle planteskoler og planteudsalg, og den omfatter efterhånden alle økonomisk vigtige planter.

For at forhindre spredningen af visse vira bliver mange frøformerede små­planter også kontrolleret og testet for virussygdomme.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.558 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her