Væksthæmmende stoffer anvendes i moderne planteproduktion for at hindre kulturplanter i at opnå uønsket tilvækst. Her julestjerne.
Kartofler og løg under lagring behandles ofte med væksthæmmende præparater for at undgå spiring og dermed tab af næringsværdi.
I planterne findes en række stoffer, der på forskellig måde har afgørende indflydelse på planternes livsprocesser og fysiske udvikling, særlig deres formdannelse og individ udvikling. Disse stoffer kaldes vækststoffer og inddeles i tre grupper, nemlig embryonalvækststoffer, auxiner og gibberelliner. Alle er organiske stoffer, der udløser, fremmer, hæmmer eller modificerer planternes vækst.
Et eksempel på, hvorledes en hæmningsfunktion kan udøves, kan iagttages i det plantefysiologiske begreb, der kaldes hvile - en tilstand, hvor væksten er hæmmet af indre faktorer. Dvale er derimod en tilstand, hvor væksten er hæmmet af ydre faktorer såsom temperaturforhold, nedbørsforhold o.lign. Kimen i frø, knopperne hos kartoffelknolde og visse løvtræer har ligeledes en hvileperiode, og man har påvist, at denne hvile skyldes tilstedeværelsen af vækst hæmmende stoffer, der senere sættes ud af spillet, hvorved hvilen ophæves. Kunstige hæmstoffer bliver i vid udstrækning anvendt i moderne planteproduktion. Velkendt er de lave, smukt blomstrende julestjerner , men også de små krysantemum er resultatet af behandling med væksthæmmende stoffer. Oplagrede kartoffelknolde og løg behandles med hæmstoffer for at forhindre spiring og tab af næringsværdi; behandlede kartofler kan ikke anvendes som læggekartofler. På friland kan man finde anvendelse af hæmstoffer i frugtavlen, idet man ved behandling med et auxin kan forhindre tidligt frugtfald og dermed et ringere økonomisk resultat.
Herudover kan plantevækst hæmmes af en række andre faktorer. Flere planter udskiller i naturen fra rødder, stængel eller blade forskellige stoffer, der virker hæmmende på andre planters vækst. Hæmstoffer kan også udskilles fra døde og henrådnende plantedele i jorden. Forholdet er endnu meget lidt undersøgt, men det er dog påvist, at æteriske olier, sennepsolier og kumarin hæmmer andre planters spiring og vækst. Mikro-organismerne i planternes rodzone kan ligeledes i visse tilfælde have en hæmmende virkning på plantevæksten, idet de kan være i stand til at udskille væksthæmmende stoffer; virkningen omtales ofte som jordtræthed. Forholdet har intet at gøre med den konkurrencesituation, der kan opstå mellem disse organismer og den øvrige vegetation, hvor rodzonen er tilført mineralfattige, kulstofrige materialer.