Der findes mange provenienser (geografiske racer) af den alm. eg (Ouercus robur).
Proveniens betyder oprindelse, og begrebet dækker økotyper eller geografiske racer af en bestemt planteart fra forskellige lokaliteter.
Proveniens har især betydning inden for botanik, dendrologi og skovbrug. Ensartede planter med en bestemt proveniens er ikke identiske med planter, der henregnes under sortsbegrebet, idet de kun sjældent er så ensartede, at de kan benævnes en sort. Betegnelsen økotype anvendes derfor oftere om en proveniens.
I naturen udvælger man moderplanter af forskellig proveniens af skovtræer til dyrkning.
Den bøg (Fagus sylvatica), som anvendes i de danske skove, har et meget stort udbredelsesområde, der dækker hele Europa og den vestlige del af Tyrkiet. Derfor er forstfolk særlig interesserede i velegnede geografiske racer med en høj ved-produktion og en god form. Sydlige provenienser har i Danmark 1-2 ugers tidligere udspring end de nordlige; samtidig har de tendens til større højde og massetilvækst. Samme forhold gælder for eg, der dog varierer langt mere end bøgen med hensyn til geografiske racer. Frøkildeudvalget foretager udvælgelse af særlig egnede typer fra forskellige provenienser. Se artiklen Plantekåring.