Kaktusfrugt med frøene i det søde kød.
Frøformering er den mest brugte metode til formering af kaktus og sukkulenter. Man kan købe frø fra en lang række varianter af kaktus og sukkulenter, og de er billige, når de købes fra specialforretninger. Læg mærke til, at blandede frøpakker fra almindelige havecentre som regel er ret dyre, og blandingen af hurtigtvoksende og langsomtvoksende typer gør dyrkningen vanskeligere.
Metode
Vi vil foreslå, at man først prøver den teknik, der kræves til de mere robuste, hurtigtvoksende arter. Derefter kan man gå videre til de kaktus og sukkulenter, der er ret længe om at etablere sig, og som derfor skal passes omhyggeligt.
Mange dyrkere har udviklet deres egne favoritmetoder, og det kan derfor være nødvendigt at eksperimentere en smule for at finde ud af, hvad der virker bedst.
Såbakker/Beholdere
Man bør først beslutte sig for, hvilken type beholdere man vil bruge. Hvis man skal dyrke et stort antal af den samme art, er en almindelig rektangulær såbakke god.
Den passer til op til 2000 frø. Hvis man, hvad der nok er mest sandsynligt, har en pakke med 20 til 30 frø, så opdeles bakken i små kvadrater til hver sort. Brug små glas- eller plaststykker til opdelingen. Alternativt kan man bruge små individuelle potter. Hvis de er firkantede, sparer det meget plads.
Jorden
Som jord kan man bruge den samme kompost som til større planter, men den bør sigtes først for at fjerne større partikler. Det er også vigtigt, at komposten er blandet af rene materialer fri for ukrudtsfrø og svampe. Det kan være en god ide at sterilisere den, f.eks. ved opvarmning i en ovn. Når komposten er blevet puttet i beholderne, bør de anbringes i en bakke med vand, så de kan blive ordentligt gennemblødte.
Såning
Derefter kan frøene drysses tyndt og jævnt ud over kompostens overflade. Dæk frøene med et tyndt lag groft grus. Bemærk, at der er en undtagelse fra denne regel: frø af de forskellige medlemmer af middagsblomst-familien, såsom levende sten (Lithops), skal bruge lys for at spire, og må derfor ikke dækkes til.
Spiring
De fleste frø spirer bedst ved omkring 21°C. Det kan blive nødvendigt at bruge kunstig varme for at nå denne temperatur, specielt hvis de startes tidligt på året. Hvis man kan arrangere det, kan en temperaturforskel mellem dag og nat fremme spiringen. Det er nødvendigt med en ret fugtig atmosfære, mens frøene spirer. Det ordner nogle dyrkere ved at putte de enkelte potter i plastposer. Bakkerne kan dækkes med glas- eller plastplader. Når først frøene er spiret, gives der mere og mere lys og luft, selvom direkte sollys ikke er en god ide på dette tidspunkt. Hold de små planter nogenlunde fugtige, og lad dem aldrig tørre fuldstændigt ud.
Hvornår starter man såningen?
Vi anbefaler, at man forsøger at starte nye planter tidligt på året, så de får en ret lang vækstsæson før deres første vinter. Efter seks måneder kan de hurtigtvoksende arter, specielt nogle af sukkulenterne. søjlekaktus og figenkaktus, være klar til at blive priklet ud, enten i individuelle små potter eller bakker. Langsomtvoksende kaktus og sukkulenter kan fortsætte med at gro i deres oprindelige beholder i op til et år eller mere.
Modvillig spiring
Nogle få kaktustyper og sukkulenters frø kan have svært ved at spire. Det er der flere grunde til. I nogle tilfælde kan frøskallen være dækket med spiringshæmmende stoffer. I
andre tilfælde skal frøene være nogle år gamle, før de vil spire. En anden faktor kan være de varme/ kulde-skift, der er nødvendige for at bryde frøets dvale.
Skadedyr
Hvis frøplanterne har problemer med svamp, kan det hjælpe at vande med en kobberbaseret svampedræber. Hold også øje med små, sorte flyvende insekter (svampemyg, se afsnittet om Skadedyr), hvis larver hurtigt kan ødelægge hele bakker med frø. Gule limfælder er meget effektive mod dem.
Mærkning
Det er vigtigt at mærke de enkelte potter eller afdelinger af såbakken tydeligt, f.eks. med et lille vandfast skilt med artens navn eller blot et tal, der henviser til en liste.
--