Logo

Kom plantesygdomme til livs og hold planterne flotte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kom plantesygdomme til livs og hold planterne flotte

 

Fingrene er dit bedste våben mod de almindeligste plantesygdomme. Selvom skimmel, lus eller rust ikke dræber planterne, så gør de dem grimmere, men du kan sagtens selv gøre en hel del for at undgå det. Få gode råd mod bl.a. bladlus, krøllede blade og hvide belægninger her.

 

Krøllede blade - tegn på bladlus

Krøllede blade er oftest tegn på bladlus. De sidder som i en udtværet sort, grå eller rød ”hud” på planten, i klumper på skud og blomsterstilke, eller på bladets underside. Bladlus suger næringsstoffer fra planten. Det ser hverken pænt eller ryddeligt ud, men planten overlever. Det er ofte roser, jasmin, klematis og æbletræer, der angribes.

 

Myrer er som regel lig med bladlus

Bladlus forsvinder normalt efter et par måneder. De udskiller honningdug, som igen er myrers yndlingsspise. Så ser du myrer på planten, er der som regel også bladlus.

Obs! ser du krøllede blade på dit ferskentræ, er det ikke nødvendigvis lus men en anden sygdom. Fjern straks de bulede blade fra planten.

 

Fastspændte blade

Det er som regel tegn på, at der ligger en hvepselarve eller en viklerlarve i bladet. Fjern det eller knib larven i stykker med neglene. Eller anvend insektsæbe.

 

Rustfarvede pletter

Det er rust, der er skyld i denne sygdom, og den findes i flere varianter. Sygdommen fremkaldes af rustsvampe, der navnlig angriber blade og stængler, hvorved der opstår gule, rødbrune eller sorte pletter. Rosenrust dukker allerede op nu, men du lægger først rigtig mærke til angrebet hen over sommeren. Rust er svær at behandle. Så snart den opdages, skal du fjerne bladet. Den smitter, når et angrebet blad rammer jorden, så vær omhyggelig med også at fjerne nedfaldne blade.

 

Hvide belægninger - meldug

Kaldes meldug. Det er en svampesygdom, som udvikles i tørt vejr. Meldugsvampen angriber forskellige planter. Rosenmeldug er nok det største problem. Melduggen svækker roserne, og ofte kommer angrebne knopper ikke til udspring. Forebyg ved at undgå, at rosen udtørrer. Har du haft tidligere angreb, så begynd sæsonen med at sprøjte med et svampemiddel med 14 dages mellemrum. Husk altid at fjerne angrebne blade og undgå at sprøjte rosens blade med vand.

 

Tørre roser angribes oftere

Roser, der står for tørt og i læ, bliver nemmere angrebet. Hold roserne velvandede og giv dem ikke for meget gødning. Angrebne planter kan behandles med: 2 tsk bikarbonat blandes med 2 tsk sæbe i 1 liter vand. Gentag behandlingen efter behov.

 

Tips mod bladlus

Klem lusene ihjel med fingrene. Ser du sammenkrøllede blade, så fjern dem, og skaf dem væk fra din grund.

Sprøjt lusene væk med vand. Men husk, at planten kan have sværere ved at klare en hård stråle end luse-angrebet.

Vask dem væk med sæbesprit. Skal gøres om aftenen, når solen er væk. Gentag behandlingen ugen efter.

 

Sæbesprit: Bring 5 dl vand i kog og tilsæt 2 dl brun sæbe. Lad køle af og tilsæt 2,5 dl sprit. Koncentratet fortyndes med 4,5 l vand. Denne blanding skulle række til en hel sommers forbrug.

 

Kom plantesygdomme til livs og hold planterne flotte

 

Husk: Mariehøns elsker bladlus. De kan fortære op til 100 lus om dagen.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (12 stemmer)
Siden er blevet set 4.176 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her