Logo

Japanmispel - Eriobotrya japonica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Japanmispel - Eriobotrya japonica

Japanmispel er hjemmehørende i Syd­og Østasien, hvor der findes flere forskellige arter, der kan blive mere end 5 m høje.

Japanmispel, der er den eneste Eriobo­trya-art, som dyrkes i Europa, kom hertil i begyndelsen af 1780erne. Det botaniske navn Eriobotrya kommer af de græske ord erion = uld og botrys = drueklase og hentyder til de rosa eller hvide blomster, der sidder i tætte, uldhårede toppe. Japanmispels blade er 20-25 cm lange, ovale, tandet-tak­kede med læderagtig grøn overside og brunfiltet underside. Bladnerverne er karakteriseret ved at løbe parallelt med hinanden og hver ende i en af bladkantens takker.

I Nordeuropa dyrkes japanmispel ude­lukkende som prydplante, men i Mid­delhavsområdet ser man japanmispels frugter på torvene i slutningen af april. De gule, velsmagende, men ikke særlig holdbare frugter er ca. 5 cm i diameter og ofte forsynet med sorte pletter. Hver frugt rummer 1-4 store, skinnen­de frø.

 

Japanmispels blomster er samlet i tætte toppe i spidsen af skuddet.

 

Pleje: Japanmispel kan udvikle sig til en stor, pladskrævende plante. Som jord bruges en lerholdig standardjord­blanding. Der vandes regelmæssigt, og i sommerhalvåret tilføres næring. I sommerperioden vokser japanmispel bedst på et solrigt, luftigt sted, f.eks. udendørs, mens overvintringen skal

ske indendørs og så lyst som muligt. Japanvin Temperaturen må ikke komme under 6°C. Vandingen begrænses om vinte­ren, så at jorden ikke bliver »våd«. Formering: Det er lettest at formere japanmispel ved hjælp af frø, der spi­rer hurtigt. Som såjord bruges en let standardjordblanding. Stiklingeforme­ring er vanskelig, idet stiklingerne er længe om at danne rødder. Det bedste stikketidspunkt er august, og tempera­turen bør være 20-22°C.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 7.081 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her