Logo

Kvan - Angelica archangelica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kvan - Angelica archangelica

Kvan har langt tilbage i tiden spillet en stor rolle som køkkenurt og lægeplante i Norden. Ekstrakt af rod og frø an­vendtes i medicin og likører, mens blade og unge skud spistes som køkkenurt. I dag anvendes planten mest i brændevin p.gr. af den fine aroma.

Kvan er en staude med en 1-2 m høj, hul stængel. Bladene er glatte, 2-3 gange fjersnitdelte og med meget op­blæste bladskeder. Blomsterne er bleg­grønne og skærmene store. Arten om­fatter dels en bittert smagende form, vandkvan (Angelica archangelica ssp. litoralis), der er vildtvoksende ved vore kyster, dels en sødt smagende form, der dyrkedes som nytteplante.

 

Vækstkrav: Planten vokser bedst ved rindende vand, f. eks. ved bække, hvor den ved selvsåning er i stand til at brede sig.

 

Kvan (Angelica archangelica) er en imponerende skærmplante, der kan dyrkes som køkkenurt og krydderurt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 4.317 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
215926-02-2012 12:55:08 Palle Holm Hansen
Utrolig smuk i min have. Den røde Kvan, Angelica gigas, er om muligt endnu smukkere.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her