Logo

Radise - Raphanus sativus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Radise - Raphanus sativus

Radise, der hører hjemme i Asien, er ikke så gammel en kulturplante som ræddike. Planten er først omtalt i det 16. årh., men er i dag meget alminde­ligt dyrket og i handelen hele året, da den dyrkes både på friland og i vækst­hus. Radise er enårig og udvikler hur­tigt en knold på kimstænglen og en del af roden. De stilkede blade er lyrefor­mede med ret stive hår. Blomsterne er hvide eller svagt rosafarvede og er samlet i 60-80 cm høje, grenede stan­de. Frugten er en skulpe med 3-6 rundagtige, brunlige frø.

 

Blandt de mange radisesorter er de runde former meget populære. De er ligesom de øvrige typer rige på både A-, B- og C-vitamin.

 

Vækstkrav: Trives bedst på en sand­muldet, næringsrig jord, der er gødet med svovlsur ammoniak og mangan. De tidligst såede radiser fordrer en varm, solrig plads, mens de sorter, der sås om sommeren, vokser bedst på en let skyggefuld, ikke for tør plads.

 

Pleje: Frilandsradiser kan sås, så snart jorden er bekvem i marts-april. De tåler frost og sne til en vis grad, men er ømfindtlige over for sandfygning. Så­ningen kan fortsætte hver 14. dag indtil juli på friland. I koldhus sås i februar-­marts og fra juli til september. Frøet bredsås og hakkes ned i jorden eller sås i rækker med 10-15 cm's afstand.

 

Sorter: Forsommerradise, der sås i marts-april, er længere om udviklin­gen end de radiser, der sås senere, f. eks. ved såning 22. marts ca. 60 dage og ved såning 30. april ca. 26 dage. Der findes mange radisesorter til såvel forsommer- som til højsommerbrug og til såning i kold- og varmhus. Anven­delsen står altid angivet på pakninger­ne. Sorterne varierer i form og farve fra runde, ovale, cylindriske til kegle­formede, mørkerøde, skarlagenrøde med mere eller mindre hvid spids samt ensfarvede røde eller hvide. Radisens specielle smag skyldes et ringe sukker­indhold og et sennepsolieglykosid.

Se også artiklen Ræddike.

 

En højrød, rund radisesort.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.608 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her