Logo

Vandsamler - Nidularium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vandsamler - Nidularium

Vandsamler er en rosetplante, hvis blomsterstand oftest sidder i bunden af bladrosetten; omkring blomsterne ud vikles stærkt farvede dækblade. Vand­samler er en epifyt, som lever på træstammer og grene. Plantens danske navn hentyder til, at regnvandet sam­les i rosetten, hvis blade er i stand til at opfange vandet. Nidularium kommer af latin nidulans = redebyggende; ro­setten kan minde noget om en fuglere­de.

 

Vandsamler (Nidularium seidelii) med friskgrønne blade og klart gule højblade i de kraftige blomsterstande.

 

Vandsamler (Nidularium innocentii) er en taknemmelig stueplante, der ikke kræver megen pleje.

 

Pleje: I sine naturlige omgivelser vok­ser vandsamler i skyggefulde, fugtige og varme urskove. For at efterligne denne situation så meget som muligt skal pottejorden være luftig, og atmosfæren gøres fugtig. Potten med plan­ten kan stilles på en omvendt potte i en skål med vand; men pottejorden må ikke berøre vandet; derudover skal der, især om sommeren, ofte fyldes vand i bladtragten. I rum, der ikke opvarmes ved centralvarme, skal der ikke vandes i bladtragten om vinteren, idet det kan give risiko for svampean­greb, når vandet afkøles; jævnlig over­brusning kan derimod anbefales. Van­ding af selve pottejorden er kun sjæl­dent påkrævet. Ompotning foretages bedst om foråret, og den nye potte må ikke være for stor. Planten kan også fæstnes til et stykke træ; i så tilfælde omvikles roddelen med hvidmos eller et andet luftigt substrat og bindes fast til træstykket.

 

Formering: Vandsamler formeres ved afskæring og oppotning af sideskud. Det kan gøres om foråret, når side­skuddene er halvt så store som moder­planten.

 

Arter:

Nidularium fulgens fra Brasilien har stærkt buede blade, som kan blive op til 30 cm lange; de er besat med krumme torne langs bladranden. Bla­det er bredere ved grunden og er på oversiden forsynet med mørkegrønne pletter; på undersiden findes hvidlige skæl. De indvendige blade, som dan­ner tragten, er røde. Blomsterne er blå, men uanselige.

 

Nidularium innocentii har tilspidsede, ca. 30 cm lange rosetblade med mørk­violet, glinsende overside. Blomsterne er hvide og omgivet af kobberrøde højblade. Der findes en sort, 'Linea­tum', med mange hvide længdestriber på bladene. Sorten 'Striatum' har flø­defarvede længdestriber i forskellig bredde og røde spidser på de inderste blade.

Nidularium seidelii har smukke, rent gule højblade.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (10 stemmer)
Siden er blevet set 4.170 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her