Kakitræet er et lille rundkronet, tætgrenet træ, som hører hjemme i Østasien, hvor det bliver indtil 12 m højt. Det er nu udbredt i de fleste subtropiske og varmt tempererede områder. Træets bark bliver med tiden gråsort og får karakteristiske furer både på langs og på tværs. De spredtstillede, læderagtige blade bliver 12-20 cm lange og 4-8 cm brede; de er omvendt ægformede, helrandede og tilspidsede. Oversiden er glinsende grøn og nøgen, mens undersiden er håret.
Kakitræet er en- eller tvebo med en eller to rødlige hunblomster i bladhjørnerne og hanblomsterne i en stand for enden af grenen. Frugten er et bær med få, men ret store frø, har form som en tomat og en diameter på 3-8 cm. Ved modenhed får frugten en gyldenbrun, »kakifarvet« kulør. Frugten skal være overmoden for at kunne spises; så er frugtkødet blødt og har en abrikosagtig smag, som dog kan virke noget fad.
Pleje: Kakitræet kan formeres ved frø; men de mange sorter formeres ved podning på grundstammer af frøplanter eller på frøplanter af amerikansk daddelblomme (Diospyros virginiana), som danner et større og mere hårdført træ.
Kakitræet kan dyrkes som baljeplante og stå i haven fra først i juni til sidst i september og overvintres i koldhus. I vor korte sommer kan det knibe at få frugterne til at modne tilfredsstillende. Kakifrugterne ses af og til i forretningerne i august-september; de importeres fra Middelhavsområdet.
Andre arter: Ibenholt (Diospyros ebenum), asiatisk daddelblomme (Diospyros lotus) og amerikansk daddelblomme (Diospyros virginiana). Se artiklerne Daddelblomme og Ibenholt.