Navnet Bougainvillea leder tanken hen på romantiske beretninger og Middelhavslandenes lune haver. I koldere egne må denne plante dyrkes i drivhus eller vinterhave. Den kan dog trives som potteplante, hvis den bindes op og beskæres på rette måde, og hvis den får tilstrækkelig sol til at forvedde stænglerne og til at fremme blomstringen.
Den er opkaldt efter den franske admiral Louis Antoine de Bougainville. Bougainvillea er en lille slægt på kun 7·8 buske eller små træer, hvoraf kun to har interesse for os. De stammer fra Brasilien, hvorfra de er bragt i kultur i midten af det 19. århundrede. Botanisk hører de til familien Nyctaginaceae.
Den bedst kendte er B. glabra med sine overdådige cyklamen-rosa højblade og små gule blomster. Den vil blomstre til overflod sommeren igennem. Den anden art er B. spectabilis og dens hybrider »Mrs. Butt« med lyst rosa højblade, og »Kiltie Campbell« hvis høj blade nærmest er orange. Disse højblade er længere, men knap så frodige som hos B. glabra.
Det kan lade sig gøre at dyrke B. glabra udendørs på en beskyttet plads, men det kræver at den dækkes om vinteren. B. spectabilis er sartere.
Bougainvilleaer bindes i reglen op om en ståltrådsbøjle under blomstringen. Vælg planter med blanke, dybt grønne blade. Plantet i lerpotter er de mindre udsat for overvanding og dermed følgende gulfarvning af bladene.
Billede øverst: Bougainvillea glabra må have absolut fuld sol.
Den virkelige blomst hos bougainvillea er lille og gul. De strålende farvede »kronblade« er i virkeligheden højblade rundt om blomsten.
Bougainvillea »Mrs. Butt« har orange højblade, som efterhånden bliver lilla.
STØRRELSE: Kan blive 3-4 m høj, hvis den plantes i et bed i vinterhaven, og den vil se pragtfuld ud, hvis den løber hen under loftet. I en urtepotte er det bedst at binde den rundt om stativ eller spalier. Normalt bliver den op til 50 cm i en 12 cm potte.
VÆKST: De vokser 40-50 cm tidligt om foråret, selv i en potte.
BLOMSTRING: Sommer. Skønt blomsterne normalt kommer som en eksplosion, vil der være nogle at glæde sig over hele perioden.
DUFT: Ingen.
LYS: De skal have masser aflys. Står de for mørkt, vil de tabe blade, og ikke blomstre den følgende sommer.
TEMPERA TUR: De er tolerante overfor lave temperaturer under vinterhvilen. De kan klare sig ned til 5-7°C, men så vil de også miste bladene, men vil igen skyde følgende forår. Om sommeren ca. 21°C.
VAND: Hold dem temmelig våde om sommeren. Vand mindst 3 gange om ugen. De skal have et vældig godt dræn. Om vinteren skal komposten kun holdes fugtig, især hvis de står ved lav temperatur. Vand en gang om ugen vil nok være tilstrækkeligt. De kan lide kalk, så man kan bruge almindeligt vand.
GØDNING: Sæt hver 14. dag halvdelen af den anbefalede flydende gødning til vandingsvandet.
LUFTFUGTIGHED: Brus dem over med få dages mellemrum, når blomsterne er på vej. Sprøjt aldrig på blomsterne. Stil potten på våde sten.
RENGØRING: Unødvendig. Brug aldrig bladglans.
STUELUFT: I kortere tidsrum klarer de sig i enhver almindelig stueluft. De foretrækker god ventilation.
JORD: Kompost nr. 3 er velegnet.
OMPOTNING: Blomsterdygtige planter skal pottes om hvert forår for at få udskiftet den mere eller mindre udpinte jord, men de skal have samme pottestørrelse igen - eller højst en, der er et nummer større. De blomstrer kraftigst, når der er kneben plads til rødderne.
BESKÆRING: Skær ranglet vækst til· bage om foråret. Vær ikke for grov, da planterne blomstrer på sidste års tilvækst, som solen har modnet.
FORMERING: Nok en opgave for eksperten. Unge stiklinge tages om foråret og rodslår ved 21-24°C og i høj luftfugtighed.
LEVETID: Plantet i vinterhavens bed 20·30 år. I potte sjældent mere end 5 år, hvorefter den bliver for træagtig og blomstringen tager af.
SELSKABSPLANTER: Bedst alene.
LET/VANSKELIG: Den er nemmere at få til at trives tilfredsstillende i en vinterhave, men man kan få meget glæde af den i en sollys vindueskarm.
Opbinding til bøjle
1. Stik den ene ende af en smidig bambuspind eller en ståltråd 2/3 ned langs pottesiden.
2. Bøj støttepinden og stik den anden ende ned i jorden.
3. Sno grenene forsigtigt om bøjlen uden at beskadige hverken grene eller blade.
4. Det kan være nødvendigt at binde grenene yderligere fast til bøjlen med et bånd. Bind ikke for stramt.
5. Væksten vil fortsætte langs med bøjlen og kan tvinges til at cirkle rundt flere gange.
Beskæring
Bougainvillea beskæres i februar, dels for at holde dem nede, dels for at få dem til at buske sig. Skær nye grenspidser tilbage, så de kun er 5-7 cm lange. Forskellen mellem nye og gamle grene er, at de gamle normalt er tykkere og mere træagtige. Tynde og svage skud fjernes helt, andre sideskud studses ind til det første blad fra sit udspring. Alle snitflader må være glatte og lagt lige over et blad eller en bladknop.
Ompotning
1. Ompot om foråret for at give planten ny jord. Er potten for lille, vokser rødderne ud gen· nem pottehullet; vælg en større potte. Gennemvandes.
2. Tilbered potten med et drænlag og et lag frisk kornpost nr. 3. Bruger man samme potte igen, må den rengøres omhyggeligt.
3. Skær rodklumpen løs langs pottesiden med en kniv.
4. Løft planten ved at holde den i rodhalsen.
5. Læg den på et bord og fjern så meget gammel jord som muligt, uden at beskadige rødderne.
6. Meget lange rødder kan studses med en saks.
7. Stil planten i midten af den ny potte og fyld op med ny jord.
8. Pres jorden jævnt fast. Stil planten i skygge og uden vand et par dage, det vil fremme rodvæksten.
Vanding
1. Hvis jorden føles tør, vandes den.
2. Vand oppefra, helst med regnvand. Det overskydende vand i underskålen hældes væk efter 15 minutter.
Hvad gik galt?
1. Væksten gået i stå. For dårligt dræn, jorden ikke porøs nok. Ompotning med bedre dræn.
2. Ingen blomstring. Står for mørkt og indelukket, overvanding. Stilles lysere og i friskere luft. Hvis overvandet, må den tørre. Gamle, træagtige planter blomstrer ikke indendørs.
3. Bladfald Er normalt om vinteren i hviletiden. Stil den lidt lunere. Om sommeren:
Den står for mørkt; stilles lysere og i frisk luft.
4. Blade og blomster tørrer og falder af. For varmt og tørt, douches og vandes.
5. Nye blade kun små. Trænger til gødning.
6. Gule blade. Overvandet. Undersøg om drænet er i orden. Lad den tørre til den retter sig. Vand derefter mindre.
7. Hvide områder på bladene. Meldug. Douchet for meget, ikke luft nok. Flyttes til et bedre sted.
8. Små, hvide, uldede pletter. Uldlus. Fjernes med vatpind dyp. pet i sprit, eller sprøjt med malathion.
9. Bladene gulner og falder af, spind på undersiden. Rødt spind. Sprøjt med derris eller malathion.
10. Gullige pletter på bladene, især langs ribberne, små brune insekter. Skjoldlus. Fjernes med vatpind dyppet i sprit, eller sprøjtes med malathion.