Logo

Syre - Rumex

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Syre - Rumex

Skedeknæfamilien er let genkendelig ved de to akselblade, der ved bladfæ­stet slutter sig omkring stænglen som et kræmmerhus. Flere kendte slægter hø­rer til denne familie, bl.a. rabarber og boghvede, der dyrkes som nytteplan­ter.

 

Arter: Almindelig syre (Rumex acetosa) er en af Danmarks almindeligste vildtvoksende planter, en staude, der især vokser på enge, i krat og ved vej kanter. Planten er udbredt over hele den nordlige halvkugle s tempere­rede og kølige områder, og en under­art vokser i Grønland og Island og på Færøerne.

 

Havesyre (Rumex acetosa var. hortensis) har været anvendt som køkkenurt siden gammel tid. Her i landet er plantens anvendelse næsten helt glemt; men den dyrkes stadig i andre lande, bl.a. England og Sverige. Bladene er større og har en mildere, let syrlig, smag end den vilde syre; de anvendes og tilberedes som spinat. Det latinske artsnavn acetosa kommer af acetum = eddike og hentyder til plan­tens syrlige smag, der skyldes dens indhold af oxalsyre. Havesyre sås i april-maj på friland, hvor småplanter­ne udtynde s til ca. 6 cm's afstand.

Varieteter, der ikke er frøkonstante, formeres ved deling og plantes med 25-30 cm's afstand.

 

Engelsk spinat (Rumex patientia) fra Sydeuropa er også en staude. Planten bliver 90-150 cm høj med en kraftig vækst og store blade, der har et højt indhold af jern. Planten vokser bedst i sur jord og trives såvel i sol som i halvskygge. Engelsk spinat sås i sep­tember eller formeres ved deling af planterne hvert 3.-4. år.

 

Almindelig syre (Rumex acetosa) er en almindelig ukrudtsplante; men en varietet dyrkes som køkkenurt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.981 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her