Logo

Sarsaparil - Smilax

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sarsaparil - Smilax

Sarsaparil er en klatrende busk, hvis dekorative virkning skyldes bladene; selvom planten hører til liljefamilien, er de grønlige blomster uden dekorativ værdi. Nogle af sarsaparil-arterne er stedsegrønne, mens andre taber blade­ne om vinteren. Grenene er runde eller kantede og forsynet med torne og slyngtråde. Bladene er modsatte og forsynet med 3-9 bladnerver. Mellem nerverne udvikles netformede tegnin­ger. Det besynderlige navn sarsaparil er dannet af de spanske ord zarza = brombærbusk og parrilla lille vinstok.

 

Sarsaparil (Smilax) er en klatrende busk, der kan trives udendørs på en lun plads.

 

Pleje: Sarsaparil stiller ikke store krav til jorden, blot den er løs og ikke indeholder for meget ler. Den tåler at anbringes både i skygge og sol. Nogle af sarsaparil-arterne kræver tempera­turer på mindst 10°C om vinteren for at overleve, mens andre kan tåle let frost. De kan plantes udendørs og overvintre her, hvis jorden omkring roden vinter­dækkes. I sommerperioden vandes og gødes regelmæssigt, mens der om vin­teren ikke gødes og kun vandes, når jorden er ved at være tør.

 

Formering: Sarsaparil er let at formere ved deling.

 

Arter:

Smilax aspera er hjemmehøren­de i Sydeuropa og Orienten. Den bli­ver 1-3 m høj og har spids-pilformede, stedsegrønne blade med hjerteformet basis og hvidplettede bladplader.

 

Smilax glauca har kantede grene med eller uden torne. Bladenes underside er blågrå, mens oversiden er mørke­grøn; de er 8-10 cm store og falder af om efteråret.

 

Smilax rotundifolia har runde grene besat med krumme torne. Planten er stedsegrøn. Bladene er 6-10 cm lange og bredt ægformede; de iøjnefaldende bladnerver har et rødligt skær på over­siden af bladet og er helt røde på undersiden. Det er den mest hårdføre art, hvis man vil prøve den udendørs. Uden kraftig vinterdækning lykkes det dog næppe.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.759 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her