Logo

Flueblomst - Ophrys insectifera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Flueblomst - Ophrys insectifera

Flueblomst voksede tidligere i stor mængde i Allindelille Fredskov på Sjælland, men er trods fredningen næ­sten forsvundet. I Skandinavien er den

kun almindelig på Öland og Gotland; men vil man nyde synet af denne spændende jordorkide, kan man prøve selv at dyrke den eller en af dens nære slægtninge fra Sydeuropa. Det er en vanskelig opgave, så det må forbehol­des tålmodige liebhavere. Flueblomst har runde, grundstillede blade og en 10- høj stængel, langs hvilken blomsterne sidder med små mellem­rum. Den enkelte blomst har en sær­præget fonn, som med lidt god vilje kan minde om et insekt. Flueblomst bestøves af han-gravehvepse (Argogo­rytes mystaceusog Argogorytes fargei). De tiltrækkes af blomstens duft, der minder om lugten hos hun-gravehvep­sene, men duften kan næppe opfattes af mennesker.

På grund af duften og blomstens hvep­seagtige behåring udfører hanhvepsen parringsbevægelser på blomsten, hvor­ved »støvkøllerne« med pollen bliver fæstnet på hvepsens hoved og bragt videre til næste blomst.

 

Sydeuropæiske slægtninge til den nordiske flueblomst er Ophrys apifera (til venstre) og Ophrys holosericea (til højre).

 

Vækstkrav: I naturen vokser flue­blomst især på kalkrige kær, åbne enge og i lyse lunde eller krat.

 

Flueblomst (Ophrys) og dens slægtninge har blomster, som kan minde om visse insekter. Bestøvningen foretages af bier, humlebier og gravehvepse.

 

Pleje: Flueblomst kan formeres ved forsigtig deling af ældre planter, såle­des at der med hver ny plante følger en knold og en stængelspire. Jorden skal være vel tilberedt, porøs og tilpas fug­tig, men uden stående fugtighed i vin­tertiden. Det vil være en fordel at udlægge et dræn af skærver eller ral i 's tykkelse, dækket med ca. jord. Jorden kan bestå af opgrave­de græstørv, som lægges med rodsiden opad. Orkideknoldene lægges i 's dybde om foråret, før væksten begyn­der. Efter afblomstringen begynder planternes hviletid, som også er det bedste tidspunkt til deling af ældre planter. Flueblomst og andre jordorki­deer har vanskeligt ved at klare sig i konkurrencen med naboplanter i ha­ven. Derfor kan det være en fordel at dyrke dem som »potteplanter«, hvis jord består af græstørvjord med et dræn i bunden. Potten graves ned til potteranden på anbringelsesstedet; man har derved betydelig større kon­trol med sine orkideplanter.

 

Flueblomst og andre Ophrys dyrkes bedst som potteplanter, nedgravet i haven.

 

Andre arter: Foruden den skandinavi­ske flueblomst kan man forsøge dyrkning af nogle sydeuropæiske Ophrys­arter, der dog ikke er særlig hårdføre. For det første bør de stå på en lun og beskyttet plads, eventuelt i egen potte, og for det andet bør der foretages vinterdækning med granris og grannå­le. De kan overvintres i koldhus. Ophrys apifera hører hjemme i Mellem­europa. Et eller flere år kan denne art »glemme« at skyde overjordiske skud, men kommer da pludselig et forår med et væld af blomster, der kan minde om en hel bisværm. Denne art har ofte selvbestøvning.

Ophrys holosericea bestøves af humle­bihanner, der bliver tiltrukket af blomsterduften, som minder stærkt om kønsduften hos humlebihunnerne. Ophrys sphegodes har blomster, der kan minde svagt om en korsedderkop.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 2.829 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
172817-02-2013 18:20:04 yvonne nicolajsen
den er jo skøn at se på . jeg harr desværre ikke selv haft den , men skøn er den .
jeg hhar derimod huset fuld af andre orkideer . og det er nogle pragtfulde planter og nemme .

m.v.h. yvonne nicolajsen

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her