Logo

Anemone, blå - blåsim­mer - Hepatica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Anemone, blå - blåsim­mer - Hepatica

Den blå anemone hører til samme familie som den hvide anemone, men botanisk er den anbragt i en særlig slægt, Hepatica. Det gamle danske navn for den blå anemone er blåsim­mer, det tilsvarende svenske er blåsip­pa. Den blå anemone har friskgrønne, trelappede blade med brunlig undersi­de. Blomsterne er klart blå med tydeli­ge, hvide støvbærere. Den blomstrer tidligt om foråret fra marts til maj og findes især på næringsrig, kalkholdig jord. I Danmark træffes den derfor almindeligt på de kalkholdige jorder på Sydsjælland og Møn. Der ser man den især på sydvendte skråninger i lys løvskov. I naturen spredes frøene ved hjælp af myrerne, som sætter pris på et lille hvidt olielegeme, der sidder fast på hver af småfrugterne. Myrerne slæ­ber rundt med frugterne, æder oliele­gemet og efterlader frugten et eller andet sted langt fra moderplanten.

 

De nye skud på den blå anemone (Hepatica nobilis) er helt dækket af fine, sølvhvide hår, som først kan beundres på nært hold.

 

Pleje: Den blå anemone anvendes i havens »skovbund« eller i en blomster­eng, hvor græsset sjældent eller aldrig klippes. På tilpas kalkholdig jord spre­des planterne hurtigt, blot man lader dem være i fred. De kan let formeres ved deling af større planter, bedst sidst på sommeren.

 

Den blå anemone, (Hepatrica nobilis), har elegante, trelappede blade, som først ud­vikles efter afblomstringen i maj.

 

Arter: Den almindelige blå anemone hedder på latin Hepatica nobilis. Den har helrandede, svagt trelappede bla­de, der først udvikles efter afblom­stringen i maj måned. Blomsterne er kraftigt himmelblå i udspring, men blegner efterhånden. De store støv­knapper er meget tydelige og rent hvide, en meget elegant blomst! Der findes hvide og røde varieteter, bl.a. en fyldt form af den røde. Den kaldes Hepatica nobilis 'Rubra plena'.

 

 

Den ungarske anemone, (Hepatica transsylvanica) har blegere blomster og mere indskår­ne, hårede blade end den almindelige blå anemone.

 

Den ungarske anemone hedder Hepa­tica transsylvanica. Den er knap så elegant som den nordiske form. Dens blade har længere stilke og er frynsede i kanten. De violetblå blomster har flere kronblade; de springer en smule tidligere ud end den almindelige blå anemone. Den ungarske anemone kan anvendes samme steder som den nor­diske art, men stiller knap så store fordringer til jordbunden og pas­ningen.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.545 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her