Navnet guldtidsel hentyder til plantens smukke, rent gule kurvblomst. Den har dog også et andet dansk navn, guldrod, efter den gullighvide, spiselige rod. Planten er toårig, tidsellignende med mange torne. Bladene er mørkegrønne med lysere pletter. Blomsterne er stærkt gule, og roden er tyk og noget forgrenet. Rodens bark er spiselig, mens dens indre (centralcylinderen) er træet og uspiselig.
Vækstkrav: Guldtidsel kræver velgødet muldjord med tilstrækkelig fugtighed i vækstperioden; den udvikles bedst i fuld sol.
Pleje: Guldtidsel sås i april-maj i svagt optrukne riller. Frøene skal kun dækkes af et meget tyndt lag jord. Småplanterne tyndes ud til 30 cm's afstand mellem de enkelte planter. I hele vækstperioden vandes rigeligt, af og til også med gødningsvand. Rødderne opgraves i oktober-november og opbevares i fugtigt sand.
Anvendelse: I Sydeuropa anvendes rødderne på samme måde som havrerod og skorzonerrod. Desuden anvendes de gule blomster undertiden til iblanding eller forfalskning af safran, der udvindes af safrankrokus (Crocus sativus). Unge blade kan anvendes som salat.