Logo

Kaempferia - Kaempferia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kaempferia - Kaempferia

Kaempferia-arterne er hovedsagelig hjemmehørende i Sydøstasien og tro­pisk Afrika; planteslægten er opkaldt efter den tyske læge Engelbert Kamp­fer (1651-1716), som rejste meget i østen. Som medlem af ingefærfamilien er Kaempferia flerårig. Den har jord­stængler, toradede, usymmetriske bla­de med skedehinde og tretallige blomster, samlet i blomsterstande. Kun en af de seks støvdragere i hver blomst kan udvikle pollen.

 

Pleje: Kaempferia kræver høj tempe­ratur og luftfugtighed, betingelser, som det er svært at opfylde i stuer, men som lettere kan skabes i vinterhaven. Dagtemperaturen skal helst være 22-30°C og nattemperaturen 16-18°C. Om sommeren må man beskytte planterne mod direkte sol. I forårs- og sommer­perioden tilfører man næring med van­dingsvandet. Planten vandes meget i denne periode og overbruses regel­mæssigt. Når bladene begynder at visne, standses vandingen gradvis, og der tilføres ikke længere næring. Planterne overvintres tørt ved en temperatur på 15-20°C. I marts potter man stykker af jordstængler i en spagnumblanding med ler. Stængelstykkerne lægges kun en lille smule under jordoverfladen, og potterne skal helst være bredere, end de er høje. Efter potningen stilles de på et varmt underlag og dækkes med glas eller plastic, indtil væksten begyn­der igen.

 

Anvendelse: Som varmhusplanter kan alle de nedennævnte anvendes; som stueplante kan kun Kaempferia rotun­da foreslås.

 

Arter:

Kaempferia galanga er hjem­mehørende i Indien. Der udvikles 2 fløjlsagtige blade uden bladstilke; bla­dene ligger hen ad jorden. Blomsterne er hvide med lilla læbe og vellugtende. De fremkommer fra juni til august.

Kaempferia gilbertii er hjemmehøren­de i Burma. Den har stilkløse, bølgede blade med hvid rand og hvide blomster med violetstribet læbe. Blomsterne fremkommer i juli-august.

Kaempferia roscoeana er hjemmehø­rende i Burma. De stilkløse blade er silkeskinnende og bronzefarvede med lysegrønne nerver og leder tanken hen på påfuglefjer.

Kaempferia rotunda dyrkes i Sri Lanka (Ceylon), Himalaya og Indien p.gr. af de spiselige, stærkt duftende, knold­formede rodstængler, som anvendes til syltning. Knoldene indgår som en be­standdel af det indiske rijsttafel. Blom­sterne udvikles i juni-august. De er hvide med lilla læbe og velduftende. Først efter blomstringen udvikles de indtil 25 cm lange blade på korte, hule bladstilke. Oversiden er grøn med en hvidbroget tegning, mens undersiden er purpurfarvet.

 

Kaempferia er så varmekrævende, at den er vanskelig at dyrke som stueplante.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.640 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her