Logo

Kejserkrone - Fritillaria imperialis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kejserkrone - Fritillaria imperialis

Fritillaria er afledt af latin fritillus = terningbæger og henviser til blomstens form; imperialis betyder kejserlig. Kej­serkrone er en meget gammel kultur­plante, som stammer fra Iran, Afgha­nistan og Himalaya. Allerede 1576 nåede den via Tyrkiet til de kejserlige haver i Wien, og snart efter dyrkedes den overalt i Europa. Den er en løgplante med vældige hvide eller hvidgule løg, der ligesom resten af planten har en ubehagelig lugt, hvorfor man ikke skal plante den umiddelbart op ad havens siddepladser. Undertiden bli­ver løgene over 20 cm i diameter, skønt de kun har forholdsvis få løg­skæl. Om foråret fremkommer den centimetertykke blomsterstængel, der skyder op med imponerende fart; ofte når den 1 m i højden og er forneden tæt besat med bredt lancetformede blade, mens den i toppen har en krans af grønne blade, hvorunder de 5-8 hængende, klokkeformede blomster dannes. Kronbladene er røde eller gule med en ring af blanke, sorte pletter i bunden; det er honningkirtlerne, der udsondrer dråber af nektar, som man kan fange på en fingerspids og smage på; smagen er meget behagelig, aro­matisk sød.

En legende fortæller, at da Jesus bar sit kors til Golgatha, var kejserkronen den eneste blomst, der ikke bøjede hovedet, da han gik forbi:

Til straf skal den derfor til evig tid bøje hovedet nedad og græde blanke tårer.

 

Kejserkrone er smukkest i grupper under store træer.

 

Den gule kejserkrone er smuk, men løgene er temmelig dyre i indkøb.

 

Vækstkrav: Kejserkrone kan stå i sol, men trives bedst i halvskygge; planten er smukkest, når den vokser i små­grupper under store træer, men er også anvendelig i staudebedet og stenbedet. Især i begyndelsen af vækstperioden må den ikke mangle vand, mens den resten af året kan tåle at stå ret tørt. Den er ikke vanskelig med hensyn til jord, blot denne er veldrænet og ikke alt for stiv.

 

Formering: Kejserkrone kan formeres ved lægning af frasorterede sideløg. da planten blomstrer i maj og visner bort allerede i juni, er det imidlertid nød­vendigt at afmærke voksestedet, hvis man vil opgrave løgene i hvileperioden

juli-august. Løgene ligger meget dybt, ofte 20-30 cm nede, hvorfor det er bedst at grave en rende omkring løg­gruppen, før man stikker dybt ned under den og løfter med små, forsigti­ge nøk.

Den endelige deling af løgklumpen foretages med fingrene, og løgene plantes på det nye voksested i 20-30 cm's dybde, alt efter størrelse. Man skal ikke omplante for tit; kejserkrone har det bedst, når den står på samme sted i flere år. Den kan også formeres ved frø; men vil man have frø af egne planter, er det nødvendigt at bestøve blomsterne kunstigt, da de enkelte planter er selvsterile og ikke kan be­frugte s med deres eget støv. Endelig kan man formere kejserkrone ved at afbrække enkelte løgskæl, som stikkes i fugtigt sand, hvorefter der dannes småløg i kanterne, således som det er beskrevet i artiklen Liljer.

 

Sorter: 'Aurora' er orangerød og kraf­tigtvoksende. 'Fasciata' med de brede, flade stængler og rødbrune blomster er nærmest et misfoster, der ikke kan anbefales. Det samme gælder de sor­ter, der findes med gulplettede blade. 'Lutea' og 'Lutea Maxima' har citron­gule blomster og er måske de smukke­ste af dem alle; 'Maxima' har særlig store, røde blomster. 'Orange Brillant' er kraftig med store, mørkorange blomster. 'Prolifera' er dobbelt blom­stret på den måde, at den har to blomsterkranse, den ene over den an­den; nederlænderne kalder det »kroon op kroon«, og denne betegnelse an­vendes undertiden også i den danske løghandel. 'Rubra Major' har rustrøde blomster.

 

Andre arter: En nærbeslægtet art, som undertiden er i handelen, er Fritillaria persica, der har et kuglerundt, hvidt løg. I maj-juni får den klokkeformede blomster i en mange blomstret klase for enden af den 60-90 cm høje, bladbæ­rende stængel. Klokkerne er udvendig matviolette, mens de indvendig er brunlige. Fritillaria persica egner sig især til stenbedet og foretrækker let, veldrænet jord og fuld sol.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (51 stemmer)
Siden er blevet set 23.183 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1213419-03-2018 17:03:13 Villy Mistarz
Hvor tæt må man plante løgene??? Kunstig bestøvning? (hvad betyder det)?
763714-10-2016 13:39:55 Allan Sørensen
Hvorfor er de gule Kejserkroneløg temmelig dyre i indkøb? Vi har haft gule kejserkroner siden 1968 med stor succes. De vokser bedst tæt op af en "Syd-Ligusterhæk". Den røde Kejserkrone fik vi i vores nuværende hus i 1978. Herefter er det gået ned af bakke med den; mens den gule Kejserkrone "væltede op" især tæt op af sydsiden på en ligusterhæk. Eneste problem: Når den skal flyttes, ligger løgene så dybt, at spaden maser dem flade. Man skal grave et dybt hul ved siden af dem og "vælte dem ned i hullet ved siden af". I min barndom følte jeg mig ovenud over for naboerne. V i havde gule kejserkroner; men alle naboerne bare havde de røde. Min mor fortalte, at det var vores farbror Knud, der havde fået de gule fra at gods på Langeland. Men alt-i-alt: De gule er de nemmeste; mens de røde sygner hen eller bliver ædt af de røde liljebiller.
763614-10-2016 13:29:00 Allan Sørensen
Hvorfor er løgene til den gule kejserkrone temmelig dyrere i indkøb? I forhold til hvad? - Den røde Kejserkrone.
185924-04-2014 18:32:52 Per Andersen
Vi har en del Kejserkroner der ikke sætter blomst de sidste 2 år med venlig hilsen Per Andersen

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her