Soldug (Drosera rotundifolia) er den almindeligste insektædende plante i Danmark.
Der findes blandt Jordens planter ca. 450 arter, som ikke dækker deres kvælstofbehov på normal måde ved at optage kvælstoffet gennem rødderne; de skaffer sig alt eller en væsentlig del af stoffet fra smådyr, hovedsagelig insekter, som de fanger og hvis bløddele planterne opløser og opsuger. Det er i samtlige tilfælde bladene, der er omdannet til fælder og »fordøjelsesorganer«.
Her i landet forekommer der tre slægter, hvis arter løser deres kvælstofproblem på denne måde, nemlig blærerod (Utricularia), soldug (Drosera) og vibefedt (Pinguicula); se disse artikler.
Andre kendte insektædende planter er den amerikanske fluefanger (Dionaea), der af og til ses som stueplante, samt de asiatiske kandebærere (Nepenthes), se artiklerne Fluefanger og Kandebærer.
Mindre kendt, men nok så vigtig er den jordlevende svamp Dactylella, hvis mycelium danner nogle ejendommelige løkker. Når en nematode (se denne artikel), f.eks. den yderst skadelige kartoffelål, på sin vej gennem jorden kommer ind i en sådan løkke, svulmer denne op og klemmer nematoden fast, hvorefter svampen sender svampetråde (hyfer) ind i nematoden og opløser den indefra. I modsætning til de ovennævnte er svampen ingen egentlig plante, og nematoder er ikke insekter; men fælde- og fødeindtagelsesprincipperne er de samme. Svampen står dog science-fictionlitteraturens »kødædende planter« nærmere end de insektudsugende blomsterplanter. Der udføres forsøg med den som led i bekæmpelsen af de ellers vanskeligt bekæmpelige nematoder.