Logo

Radeløv - Asplenium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Radeløv - Asplenium

Radeløv er oftest ret små bregner, der vokser frem i klipperevner eller på forvitrede stengærder på skyggefulde steder, hvor der er en smule kølig fugtighed. Slægten stammer fra Asien, Australien og Østafrika; men i Dan­mark findes 4 arter vildtvoksende, om end de er særdeles sjældne. De kan med lidt held lade sig dyrke i haver. I væksthuse dyrkes endnu et par arter. De fleste medlemmer af familien har krybende eller opstigende, skælklædt jordstængel og udelte eller delte, læ­deragtige blade. Sporehushobene er langstrakte med slør langs den ene eller begge sider af bladribberne. Spo­rerne er aflange til nyreformede.

 

Vækstkrav: De forskellige arter af ra­deløver ikke særlig fordringsfulde. De trives bedst i en sandmuldet jord, men i modsætning til de fleste andre breg­ner bryder de sig ikke om for stor fugtighed i jorden.

 

Pleje: Radeløv formeres let ved deling af ældre planter eller ved hjælp af sporer. De klarer sig mange år på samme voksested uden særlig pleje.

 

Rundfinnet radeløv (Asplenium trichomanes) er vildtvoksende enkelte steder i Danmark, men kan også dyrkes på havens stengærde.

 

Arter:

Murrude (Asplenium ruta-mu­raria) har små tueformede, grågrønne. dobbelt fjersnitdelte blade og rudefor­mede bladafsnit. Den vokser på ældre mure og klipper, hvor der er nogen fugtighed. Kendes fra Kronborgs basti­oner; fredet i Danmark.

 

Nordisk radeløv (Asplenium septentrio­nale) er en ret lille, 5-15 cm høj, mørkegrøn bregne med 1-2 gange gaf­feldelt bladplade. Bladafsnittene er linjeformede og ligner meget græs. Den findes kun ganske få steder her i landet, hvor den til gengæld er fredet. Den fremkommer i klipperevner og gerne i fuld sol, men er absolut kalk­skyende. Bladene er stedsegrønne.

 

Rundfinnet radeløv (Asplenium tricho­manes) findes vildtvoksende over det meste af Jorden, både i varme og kolde egne. Den findes ligeledes enkelte ste­der vildtvoksende i Danmark, men er som de øvrige arter ret sjælden. Det er en lille, 10-15 cm høj bregne med fjerdelte, mørkegrønne, 1-2 cm brede blade. Bladstilkene er sortbrune, glin­sende og ret skøre. Forekommer hos os især på Bornholm.

 

Sort radeløv (Asplenium adiantum-ni­grum) hører naturligt hjemme i de europæiske bjergegne. Hos os ses den i de bornholmske klipper, men ikke hyppigt. Den bliver 20-30 cm høj med brune bladstilke og 4-6 cm brede, æg­formede, langt tilspidsede, mørkegrøn­ne, dobbelt fjersnitdelte blade, delvis overvintrende. Sporehushobene er af­lange og dækker tit det meste af blade­nes underside. Planten er kalkskyende og skal under kultur vinterdækkes med granris eller spagnum.

 

Som stueplanter dyrkes fugleredebregne (Asplenium ni­dus) og gulerodsbregne (Asplenium bulbiferum), se disse artikler.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.740 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her