Oxalis er oprindelig et gammelt græsk plantenavn, der blev anvendt om en anden plante med syrlig smag, mens artsnavnet acetosella = den lille syre. Skovsyre er en af vore almindeligste skovbundsplanter. Den bliver 5-15 cm høj med en tynd, rigt forgrenet jordstængel, der gennemvæver muldlaget lige under løvtæppet. Denne jordstængel bærer to slags blade, idet den dels har tykke, skælformede lavblade, dels trekoblede løvblade med en opret stilk. Løvbladene er i milde vintre delvis stedsegrønne. Bladene er omvendt hjerteformede med først lysegrøn, siden mørkegrøn overside, mens undersiden oftest er rødlig. Bladfoden er opsvulmet og bliver efter løvfald siddende for at tjene som gemme for oplagsnæring. I dårligt vejr og om natten indtager bladene sovestilling ved at folde sig sammen og hænge lodret ned; også blomsterne lukker sig og hænger ned om natten. De ret store blomster, der er hvide med violette årer, fremkommer allerede i april og blomstrer et stykke ind i maj. De sidder enkeltvis på lange, tynde stilke, som udgår fra hjørnerne af jordstænglens løvblade. Frugten er en hvidliggrøn femkantet kapsel. Den har en speciel form for frøspredning, der beror på en elastisk spænding mellem den ydre, kødede og saftige frøkappe og den indre, hårde frøskal. Ved modenhed revner frøkappen pludselig og slynger frøet ud gennem en spalte i den bløde kapselvæg.
Vækstkrav: Planten er særdeles fremtrædende på mager, helst sandet rnuld-. bund, hvor den let klarer sig i konkurrencen med andre, kraftigere planter. Arten er meget skyggetålende og kan derfor ligeledes vokse i bunden af nåleskove.
Skovsyre (Oxalis acetosella) har om foråret »åbne« hvidlige blomster med insektbestøvning, mens der sommeren igennem dannes »lukkede« knoplignende blomster med selvbestøvning. De lysegrønne løvblade indeholder forfriskende oxalsyre.
Andre arter:
Lykkekløver (Oxalis deppei) er en sommerblomstrende stueplante, der kan drives i blomst ved nytårstid. Se artiklen Lykkekløver.
Surkløver (Oxalis adenophylla) er en flerårig stenbedsplante. Se artiklen Surkløver.