Logo

Snerle - Convolvulus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Snerle - Convolvulus

Convolvulus kommer af latin convolve­re = sammenslynge. De slyngende urter slynger til venstre i modsætning til f.eks. humle, der er højreslyngende. Bladene hos de slyngende arter er brede, spyd- eller pilformede; blom­sterne er ofte enlige eller sidder få sammen i bladhjørnerne. Hos de op­rette arter har bladene afsmalnet basis, og blomsterne kommer ofte mange sammen fra skudspidserne; blomsterne er oftest tragtformede, kronen er helt sammenvokset, og den enlige griffel har to frie ar.

 

Arter:

Agersnerle (Convolvulus arven­sis) er vildtvoksende i Danmark og almindelig på marker og i haver. Plan­ten er flerårig og overvintrer som lod­rette jordstængler og lange rødder, hvorfra der udvikles rodskud. De over­jordiske stængler er nedliggende eller slynger sig op omkring andre planter. Blomsterne er hvide eller sart lyserøde og sidder enkeltvis eller få sammen på lange stilke fra bladhjørnerne; de ud­folder sig kun i fuldt solskin og holder kun en dag. De er fremme i juni-­september. Planten er et besværligt ukrudt, som er næsten umuligt at ud­rydde, da et blot få mm langt rodstyk­ke danner en ny plante, oftest midt inde i de dyrkede planter i prydhaven og køkkenhaven.

 

Blå snerle (Convolvulus mauritanicus) er en halvbusk, som her i landet kun kan dyrkes i vinterhave eller koldhus. Blå snerle er vildtvoksende i Spanien og Nord­afrika og er ikke hårdfør i Danmark. Planten er flerårig; den har lange, tynde, nedliggende stængler og blå til purpurviolette, smukke blomster. Den vokser især på tørre steder. Dyrkes i koldhus.

 

Gærdesnerle (Convolvulus sepium eller Calystegia sepium) minder om ager­snerle, men har større forblade, der sidder op under blomsten. Blomster­stilkene er firkantede med 1 blomst på hver stilk. Kronen er snehvid eller bleg­rød, 5 cm i tværsnit. Planten er vildt­voksende i Danmark; den formerer sig ved underjordiske udløbere, og de overjordiske stængler danner ofte rød­der. I modsætning til agersnerlen, hvis blomster er vellugtende, er gærdesner­lens blomster uden duft.

 

Jomfruskørt (Convolvulus tricolor), se denne artikel.

 

Sølvsnerle (Convolvulus cneorum) er en lille busk, som ikke er hårdfør i Danmark. Den kan dyrkes i kold hus eller vinterhave. Sølvsnerle er vildtvoksende i Sydeuropa. Det er en lille busk, der ikke er hårdfør her i landet. Planten er tæt besat med grå­hvide, tiltrykte silkehår. Blomsterne anlægges i spidsen af skuddene og er samlet i små, tætte kvaste. Farven er hvid eller svagt lyserød. Dyrkes i koldhus.

 

Tragtsnerie (lmpomoea), se denne ar­tikel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (8 stemmer)
Siden er blevet set 12.500 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her