Logo

Snerleklokke - Codonopsis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Snerleklokke - Codonopsis

Codonopsis er sammensat af græsk ko­don = klokke, og opsis = lighed, altså » klokkelignende «. Der findes godt en snes arter af slægten, som stammer fra de central- og østasiatiske bjergegne. Planterne har en spinkel, kødet, hvid rodstængel, som let ødelægges ved om­plantning. Arterne deler sig naturligt i to grupper, hvoraf den ene er opret­voksende, mens den anden er klatren­de eller slyngende. Blomsterne, der er enlige, fremkommer for enden af blomsterstænglerne eller i bladhjørner­ne. De fleste er noget hængende og klokkeformede, og kronbladene har karakteristiske, meget smukke tegnin­ger indvendig, hvorfor de bør plantes så højt, at man kan kigge ind i blom­sterne. Planterne har en ubehagelig, rovdyragtig duft, som kommer stærkt frem, hvis man knuser bladene.

 

Vækstkrav: Snerleklokke trives bedst i en lermuldet jord i stenbedet, hvor især de klatrende arter bør plantes mellem store sten eller under en halv­høj busk med åben grenbygning, så at de kan få lov til at klatre. De oprette arter sætter også pris på at vokse mellem sten. De trives alle i både sol og halvskygge.

 

Formering: Det er vanskeligt at om­plante og dele snerleklokke, og stik­ning er ikke mulig. Den må derfor formeres ved frø, der sås om foråret i bænk eller potte. Småplanterne kan udplantes det følgende forår og bør vinterdækkes de første år.

Anvendelse: Plantes i et stenbed eller på en tørmur eller et stengærde.

 

Arter:

Codonopsis clematidea kommer fra Centralasien. Den bliver ca. 50 cm høj og er opret eller lidt overhængen­de. Bladene er ægformede og stilkede, blomsterne hængende, klokkeformede og på ydersiden porcelænsblå, mens indersiden er prydet af gulbrune eller mørkebrune tegninger. Den blomstrer i juli. Den forhandles ofte under nav­net Codonopsis ovata, der dog er en anden art.

 

Codonopsis meleagris stammer fra Ki­nas bjergegne. Den bliver kun 10-30 cm høj, og de mørkegrønne blade sidder nærmest rosetagtigt omkring stænglen nede ved jorden. Blomsterne er cremehvide med en mørkebrun, netlignende tegning, omtrent som hos vibeæg. Den blomstrer i juli-august.

 

Codonopsis ovata fra Himalaya bliver 15-30 cm høj og har lyseblå, klokke­formede blomster med let tilbagebøje­de kronblade i august. Den er noget vanskelig i kultur og kræver en ret fugtig, humusrig jordbund.

 

Codonopsis rotundifolia er en klatrende art fra Himalaya. Den får op til 100 cm lange, forgrenede stængler og bærer store, klokkeformede, grønliggule blomster med brune, netagtige tegnin­ger i juni-juli.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.215 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her