Den almindelige gule torskemund blomstrer utrættelig fra maj til langt hen på efteråret. De gule blomster med den orange læbe har en vis lighed med en fiskemund, hvilket har givet planten dens danske navn. Det botaniske navn Linaria antyder bladenes lighed med løvet hos hørplanten (Linum = hør). Stænglerne er forgrenet lige fra basis og bliver omtrent 50 cm høje. Frugten er en opspringende kapsel, og hvor forholdene tiltaler arten, formerer den sig let ved selvsåning.
Vækstkrav: I Danmark findes den på solstegte skråninger, langs vej kanter og nær stranden. Bedst udvikler den sig på let sandjord i fuld sol.
Pleje: Mange vilde planter egner sig til dyrkning i haven, og torskemund er nok en af de mest taknemmelige. Den kan sås på voksestedet tidligt om foråret, og får den lov at stå urørt på voksestedet, vil den hurtigt brede sig ved selvsåning. Den kræver ingen form for gartnerisk pleje udover en nedskæring af den gamle top i det tidlige forår.
Anvendelse: En god lille staude i naturhaven, i blomsterengen på sandet jord eller på stenbedet eller en tør støttemur.
Almindelig gul torskemund (Linaria vulgaris) er en vildstaude, som blomstrer fra maj til oktober.
Andre arter:
Alpetorskemund (Linaria alpina) har en krybende vækst og bliver kun 10 cm høj. Blomstringstiden er juli-august, og blomsterne er mørkeblå eller ametystblå, somme tider violette med gult svælg. Den kan anvendes på støttemure og i stenbed. Planten er enårig og udsås på blivestedet om foråret.
Håret torskemund (Linaria pallida eIler som den nu skal hedde Cymbalaria pallida) hører hjemme i de italienske bjerge. Det er en kun 5 cm høj, krybende staude med runde, mørkegrønne blade og blåviolette blomster fra juni til september. Velegnet til stenbed og i fuger i tørmure eller mellem fliser.
Vedbend-torskemund (Linaria cymbalaria eller Cymbalaria muralis) er en henrivende stenbeds- eller murplante, der hurtigt kan dække de fuger, man planter den i. Den skal helst plantes samtidig med en sådan støttemurs opførelse; men i en allerede etableret mur kan man lægge frøene i en klump våd lerjord og stoppe jordklumperne ind i murens revner og fuger. Her vil frøene hurtigt spire, og snart breder planten sig, så at den i løbet af en sommer næsten kan dække hele murfladen. Den har en svag, trådfin stængel med femlappede blade, der ligner miniatureudgaver af vedbendplantens løv. Den tolæbede blomst er violet eller lilla, og svælget er gult. Planten kan undertiden blive temmelig stor.
Vedbend-torskemund (Linaria cymbalaria eller Cymbalaria muralis) er uundværlig til dækning af en knækflisemur eller en anden betonmur i haven.