Logo

Ambratræ - Liquidambar styraciflua

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ambratræ - Liquidambar styraciflua

Ambratræet bliver i sin hjemegn i Nordamerika et meget højt træ, men her i landet bliver det ikke mere end 5-10 meter. Det har en forholdsvis smal krone. De unge grene i toppen vokser i begyndelsen opad, men bliver senere noget udad-søgende. De ældre grene og stammen kan have nogle særprægede korkfurer.

 

Ambratræet (Liquidambar styraciflua) er et velegnet prydtræ til småhaver. Dets høstfarver veksler mellem gult, orange og rødt.

 

Løvspringet kommer i den sidste halv­del af maj. Bladene er hånddelte med 5-7 savtakkede lapper. Bladene bliver 15-18 cm lange og lige så brede på en næsten lige så lang stilk.

Løvet minder meget om det, der findes hos løn (Acer platanoides). Men mens lønnens blade sidder modsat, sidder ambratræets spredt. Bladene er blanke og grønne til ind i september, hvor de får røde, orange og purpur farver, som holder i en måneds tid, til bladene falder af.

Blomsterne er ubetydelige, nøgne og grønlige, og de kommer samtidig med eller lige efter løvspring. Træet er sambo, dvs. at der er hanblomster og hunblomster hver for sig, men på sam­me træ.

Frugten er en kapsel, rund og træagtig med bløde pigge. Den minder i udse­ende om platantræets frugt. Ambra­træet vokser langsomt her i landet. For et yngre træ skal man ikke regne med mere end tre meters tilvækst på 10 år. I sit hjemland bliver det 35-40 m højt. Ambratræet holder af en god og jævnt fugtig jord og vil være velegnet til plantning ved søer og vandløb. Det må ikke stå i skygge, men vil gerne have noget læ. I hårde vintre kan skudspid­serne fryse tilbage.

Formeringen sker oftest ved importeret frø, men det er en langsom metode. Aflægning kan benyttes, men da det kan tage op til to år, inden der dannes rødder på aflæggeren, er det også et tålmodighedsarbejde.

Rødderne beskadiges let ved opgrav­ning, og ambratræer bør derfor tiltræk­kes og sælges som containerplanter.

I dets hjemland udvindes »ambra« af træet. Barken såres, og saften flyder ud og størkner til en harpiksagtig, ravgul masse. Denne masse, kaldt styrax, bruges i tyggegummi-industrien, i parfumeindustrien, og også til hoste­saft og smertestillende salver. Veddet er et værdifuldt møbel træ.

Foruden den her nævnte art af ambra­træ (Liquidambar styraciflua) fra NØ­Amerika findes der to andre arter:

Liquidambar orientalis fra Lilleasien og Liquidambar formosana fra Centralki­na og Formosa. Ingen af disse to arter trives i vort klima.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (36 stemmer)
Siden er blevet set 8.640 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
207201-09-2013 16:20:54 Mette
Har lige været i Berlin. Udenfor vinduet stod dette flotte træ - kan dog ikke forstå at det kunne vokse der da det var lige i centrum af Berlin. Kan jeg få et svar på dette. TAK

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her