Logo

Beskæring for vinterfarve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Beskæring for vinterfarve

Cornus stolonifera 'Flaviramea' dyrkes hovedsageligt på grund af de farverige skud, som bedst kommer til deres ret om vinteren, efter løvfald.

 

Vinterfarver er altid værd at satse på, og da der ikke er mange blomster om vinteren, er det klogt at have en række buske med lysende og farverige stængler i haven. Kornel (Cornus sibirica og hvid kornel, C. alba, og deres sorter er eksempler) og nogle af pilene, som rødgrenet pil (Salix alba vitelina 'Britzensis' , syn. S. alba 'Chermesina') bruges meget almindeligt til dette formål. Det er de unge skud, som blev produceret det foregående år, som er mest farverige, så hvis ikke der beskæres regelmæssigt, kan resultatet blive kedeligt og skuffende. Det gøres en gang om året, tidligt om foråret eller i det mindste hvert andet forår.

 

Artikel billede

Herover: Fjern de nyeste skud lige oven over en knop, tæt ved stabben af den gamle, tykke, forveddede grund

Artikel billede

A. Sådan kommer busken til at se ud, hvis den er beskåret forrige forår. HVIS den ikke har været beskåret nogle år, vil der være tykkere og mere kedelige grene mellem de unge lysende skud, men beskær både gamle og unge skud.

 

Artikel billede

B. Beskæringen er enkel, men grundig. Stænglerne skæres tilbage til få cm over stabben af det gamle træ eller til 5-8 cm over jorden, hvis der endnu ikke er etableret et skelet.

 

Artikel billede

C. Man behøver ikke at være helt præcis med hensyn til stabben, men sigt mod ca. 5 cm. Det ældre træ vil blive mørkere, og skuddene, der er udviklet foregående sommer, vil være lysere. Hvis muligt skæres tilbage til lige over det gamle træ til en knop som vender udad, for at give busken en bedre form.

Artikel billede

D. Beskæringen kan virke drastisk. men nye skud vil begynde at vise sig i løbet af få uger og ved slutningen af sommeren vil de sandsynligvis være 1.2-1.8 m lange. Det er en god ide at blande lidt gødning i jorden omkring planten og derefter vande godt, hvis det er tørt og endeligt at dække med et tykt lag kompost.

 

BUSKE, SOM DET ER VÆRD AT FORSØGE SIG MED

Buske, som bør skæres kraftigt tilbage hvert eller hvert andet forår, er bl.a.:

Sorter af Cornus alba

Sorter af Cornus stolonifera

Salix alba viteltina 'Britzensis' (syn. S. alba 'Chermesina'):

 

UNGE PLANTER

Unge planter beskæres ikke så kraftigt, som beskrevet her. Planten skal have lov at udvikle sig naturligt i en sæson efter plantning og derefter beskæres det følgende forår til 5 cm over jorden. Det vil give en busket plante fremover, som derefter kan beskæres som beskrevet.

 

STYNING

Styning giver samme virkning som beskrevet for kornel. Betegnelsen stævning findes også, men den er på vej ud til fordel for styning.

Artikel billede

Når en stamme har nået en passende højde, kan man få en krone som denne på den. Dette er rødgrenet pil, Solix alba vitellina 'Britzensis'.

Artikel billede

Skær skuddene så langt tilbage, at der kun er en eller to knopper på hvert skud.

Det virker drastisk, men der vil komme en mængde nye skud i løbet af sommeren.

De vil give flotte farver om vinteren.

 

Artikel billede

Salix alba vitellina 'Britzensis ' i fuld pragt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (20 stemmer)
Siden er blevet set 13.217 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1118324-05-2017 23:40:03 Marie
Hvis man ikke har nået at skære hvid cornel ned i det tidlige forår, kan det så gøres nu? Busken er ret høj og trænger til det.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her